Bøfkæde vokser massivt, men har ædt af sine egne restauranter
Restaurantkæden Mash er på vej ind i nye lande. Nyt regnskab afslører, at det koster at ekspandere.
Den danske bøfkæde Mash har rundet 300 mio. kr. i omsætning og har adskillige nye restauranter på vej. Både herhjemme og i udlandet.
Men den heftige ekspansion koster, viser 2015-regnskabet for Copenhagen Concepts, der udover Mash-kæden driver restauranterne Le Sommelier og Umami.
Selvom omsætningen er steget, går bundlinjen tilbage. Således tjente Copenhagen Concepts kun 1,4 mio. kr. i det forgangne år.
»Det var et omkostningstungt år, hvor vi for alvor satte gang i vores store ekspansion. Vi har brugt rigtig mange penge på at udvide, men begynder nu at kapitalisere på det,« siger adm. direktør Jesper Boelskifte.
Mash-koncernen omsatte for 225 mio. kr. i 2015 – 16 pct. mere end året før. Tallet omfatter ikke de to franchisedrevne bøfhuse i Københavns Lufthavne. Ifølge direktøren har den samlede omsætning i dag oversteget 300 mio. kr.
Mash åbnede sin første restaurant i 2009 på Bredgade i København og har siden bredt sig udover København og til Aarhus, Charlottenlund, Rungsted og London.
2015 blev desuden året, da Mash for første gang slog dørene op til en restaurant i Tyskland. I alt blev det til tre nyåbninger hen over året – i Hamburg, på Rungsted Havn og på toppen af det nye Tivoli-hotel.
De nye restauranter har solgt dansk-amerikanske bøffer for 31 mio. kr., men de øvrige restauranter i koncernen har tabt omsætning.
Det skyldes, ifølge Jesper Boelskifte, at to af nyåbningerne er sket i København og omegn. De har snuppet kunder fra de eksisterende Mash-restauranter i hovedstadsområdet.
»Det kan ikke undgås. Mange af vores stamgæster vil se og prøve de nye restauranter, men vi tiltrækker også et nyt publikum. Og vi kan se, at situationen er normaliseret igen,« siger Jesper Boelskifte.
Han er i gang med at forhandle aftaler om syv nye restauranter på plads. Til efteråret åbner to af dem – muligvis en herhjemme og en på et nyt udenlandsk marked, som direktøren endnu ikke vil løfte sløret for.
»Og så arbejder vi videre med Tyskland, som potentielt kan blive et kæmpestort marked for os. Vi skulle gerne have yderligere fire tyske restauranter inden for to år,« siger Jesper Boelskifte.
Indtil videre vil selskabet selv finansiere sin vækst, understreger han.