Facebooks nyskabte drone har været på sin første flyvetur
Facebooks soldrevne drone, som skal give internet til områder uden internetadgang, har været på sin jomfrurejse.
Facebook har sendt sin kæmpe drone i luften for første gang. Den skal sende internet ned til mennesker, som lever i områder afskåret fra internetadgang, og dens brændstof er solenergi.
»Efter to år med ingeniørarbejde er jeg stolt af at kunne annoncere Aquilas succesfulde, første flyvning - det soldrevne fly, som vi har designet til at stråle internet til fjerne dele af verden,« skriver Facebook-stifter, Mark Zuckerberg, i en statusopdatering på Facebook.
D. 28. juni var dagen, hvor dronen, som er døbt Aquila, lettede fra den amerikanske by Yuma i Arizona, og nu løfter Facebook sløret for turen ved bl.a. at vise en videoptagelse fra jomfrurejsen.
»Vores originale mission var at flyve Aquila i 30 minutter, men det gik så godt, at vi besluttede os for at holde flyet i luften i 96 minutter,« skriver Mark Zuckerberg i en beskrivelse af dronen og den første flyvning.
Det er dog meningen, at dronen skal kunne flyve i meget længere tid ad gangen. Ifølge Mark Zuckerberg er målet at have en hel flåde af droner til at flyve rundt i flere måneder i en højde på 60.000 fod - svarende til ca. 20 kilometers højde.
Der er noget vej igen, før det lykkes. Mark Zuckerberg afslørede nogle af de mange udfordringer, der er. Aquila-dronen har et vingefang, som er bredere end en Boeing 737 (almindeligt fly, som eksempelvis Norwegian og Ryanair flyver med, red.), men den skal samtidig veje så lidt som muligt. Lige nu vejer dronen under 1.000 pund (454 kg, red.) - nogenlunde det samme som et flygel, fortæller Mark Zuckerberg, men den skal være lettere endnu.
En anden udfordring, som ingeniørerne arbejder med, er at have nok strøm til at holde dronen flyvende om natten. Den solenergi, som Aquila opsnapper i løbet af dagen, skal også holde propellerne og alle de øvrige elektroniske elementer kørende, når solen går ned.
Derudover skal Aquila også være mere selvstændig. Lige nu er teknologien afhængig af et helt hold af ingeniører, teknikere og piloter, der styrer, vedligeholder og overvåger dronen.