Erhverv

Murerfirma går efter frifindelse i landsretten

Frifindelse er, hvad et nordsjællandsk murerfirma kræver i Østre Landsret. Virksomheden, som er en del af den såkaldte byggekartelsag, blev dømt skyldig af byretten i april.

Artiklens øverste billede
Hansen & Graversen Murermestre er ikke den eneste virksomhed i kartelsagen, der har valgt at anke byrettens dom til landsretten. Handelsselskabet af 4.7.2011 samt Juul & Nielsen har begge været i landsretten, hvor de atter blev dømt skyldige, men Juul & Nielsen fik nedsat sin bødestraf med en tredjedel. Foto: Thomas Borberg

En e-mail, hvori der står "Hermed Jeres pris", er bagmandspolitiets centrale bevis i sagen mod Hansen & Graversen Murermestre. Sagen, som er en del af byggekartelsagen, hvor en lang række virksomheder har betalt bøder, var tirsdag for Østre Landsret. Trods e-mailen, der indikerer koordinering af priser, går Hansen & Graversen Murermestre efter frifindelse.

Virksomheden blev i Retten i Hillerød dømt til at betale en bøde på 400.000 kr. Østre Landsret afsiger dom i sagen om en uge.

E-mailen, som bagmandspolitiet, der officielt hedder Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, har ført som bevis i sagen er fundet under en ransagning hos konkurrenten Karl A. Hansen Entreprise.

I Østre Landsret afviste Hansen & Graversens Murermestres direktør og ejer, Palle Andersen, at have noget kendskab til, at en medarbejder skulle have modtaget et tilbudsforslag fra konkurrenten. Han fortalte, at han havde givet medarbejderne en mundtlig instruks om, at sådan noget gjorde virksomheden ikke længere, efter at elkartellet for godt 10 år siden blev afsløret, fordi »det kunne true virksomheden.«

Truslen ville være eventuelle høje bødestraffe. Til spørgsmålet om, hvad han ville have gjort, hvis han vidste, at en af hans medarbejdere modtog priser fra en konkurrent, svarede direktøren:

»Om jeg ville have afskediget medarbejderen eller have givet en opsang, ved jeg ikke, men jeg ville have reageret.«

Konkurrentens direktør, Søren D. Hansen, var indkaldt som vidne, da sagen var byretten, og her fortalte han, at han var blevet ringet op af en medarbejder fra Hansen & Graversen Murermestre, som ikke kunne nå at udregne et tilbud på en entreprise på Frederiksberg Slot. Derfor anmodede medarbejderen ifølge direktøren Karl A. Hansen om et tilbud.

Han sendte derfor et forslag til et tilbud til medarbejderen på 1,6 mio. kr. I byggebranchen går tilbudsforslag fra konkurrenter under navnet lånepriser, fordi virksomhederne "låner" priser af hinanden.

Hansen & Graversen Murermestre endte dog med at afgive et tilbud på knap 1,9 mio. kr. på entreprisen, som lå højere end Karl A. Hansens tilbud på knap 1,5 mio. kr. Entreprisen blev dog vundet af en helt tredje virksomhed, som ikke er en del af kartelsagen, med et langt lavere tilbud på 920.000 kr.

En entreprise på Frederiksberg Slot, som var udbudt af Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste, er omdrejningspunktet for landsretssagen. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn.

Hansen & Graversen Murermestres forsvarer, Jan Aarup, som er partner i WTC Advokaterne, argumenterede i retten for, at der var tale om simpel uagtsomhed, og at både virksomheden og direktøren, som også er tiltalt i sagen i sin egenskab af direktør, skulle frifindes - og hvis det ikke sker, så skulle straffen være mildere. Bagmandspolitiet går efter stadfæstelse af byrettens dom.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.