Rigmænd bruger millioner på at vække dansk ur-ikon til live
Fem danske ejermænd er i gang med at bringe urfirmaet Urban Jürgensen & Sønner tilbage til sin storhed. Men det er hverken nemt eller billigt.
Et hæderkronet, dansk urmærke, som kun de færreste har hørt om, kæmper for at komme tilbage i rampelyset og konkurrere med de største og mest luksuriøse urmærker i verden.
Det drejer sig om urfirmaet Urban Jürgensen & Sønner, der for knap to år siden blev købt af en prominent, dansk investorgruppe. Målet var at bringe urfirmaet, der i årevis havde levet et hengemt liv under tyske ejere, tilbage på danske hænder – og manifestere sig i verdenseliten.
Søren Jenry Petersen, der er adm. direktør, fandt de fem nye ejermænd, heriblandt milliardæren Lars Erik Nielsen. Sammen har den nye ejerkreds fundet et større hovedsæde, designet nye ure og skruet op for produktionen.
»Vi har købt en sleeping beauty, der skal bygges op igen fra bunden. Det er hårdt arbejde, og det koster både tid og penge,« siger Søren Jenry Petersen, der har en fortid som direktør i Nokia og som ekstern konsulent for bl.a. McKinsey og Bain.
Det var lidt af et tilfælde, at de fem danske rigmænd kom til at eje det gamle nationalklenodie.
Urban Jürgensen & Sønner blev grundlagt i 1773 i København og opbyggede fabrikker i både Danmark og Schweiz op gennem 1800-tallet. Den sidste af de fire Jürgensen-generationer døde i 1912.
Herefter levede firmaet en omtumlet, men aktiv tilværelse under forskellige ejere.
I 1985 blev firmaet købt af den schweiziske urmager Peter Baumberger. Efter hans pludselige død i 2010 tog tyskeren Dr. Helmut Crott over. Men han ville finde en mere permanent ejer – og det fik Søren Jenry Petersen nys om.
»Jeg stod i Ole Mathiesens urbutik i København med min søn, der skulle have et ur. Jeg havde samlet på ure i mange år og ejede selv et Urban Jürgensen. ”Hvorfor køber du ikke Urban Jürgensen?” spurgte butikschefen mig. Han vidste, at man forsøgte at få firmaet afsat til nye ejere,« fortæller Søren Jenry Petersen.
Den nye ejerkreds består i dag af Lars Erik Nielsen og hans to fætre, Jesper og René Mourier, der sammen tjente over en mia. kr. på at sælge vandflyselskabet Maldivian Air Taxi.
De øvrige ejere er Søren Lindberg Cristofoli og Nikolaj Vejlsgaard, der er partnere i kapitalfonden Axcel, og som begge har tjent en formue på smykkeselskabet Pandora.
På kvaliteten er vi med i den absolutte top. Håndlavede ure er sjældne varer for dem, der søger det bedste.
Prisen for at overtage Urban Jürgensen & Sønner er hemmelig, men Lars Erik Nielsen har udtalt til Børsen, at de fem investorer er klar til at bruge op mod 200 mio. kr. på projektet.
Indtil videre har investeringen kostet dem et underskud på knap 25 mio. kr. Og der skal flere penge til, siger direktøren.
»Sådan er gamet. Det fremgik tydeligt af vores strategi- og forretningsplan, at det tager tid at bringe firmaet tilbage til sin storhed. Det har ejerne forståelse for,« siger Søren Jenry Petersen, der trods stigende omsætning ikke forventer, at Urban Jürgensen skal give overskud i år.
Selvom Urban Jürgensen er ukendt i bredere kredse, har urmærket et stort publikum særligt i Japan og USA. Urene, der er håndlavede, regnes af kendere for noget af det fineste i urverdenen.
Urene koster fra 100.000 kr. op til seks mio. kr.
»Vi har drevet firmaet i under to år, men er allerede i gang med vores tredje kollektion af nye ure. På kvaliteten er vi med i den absolutte top. Håndlavede ure er sjældne varer for dem, der søger det bedste. Det skal vi fastholde, samtidig med at vi opbygger et større salgsnetværk,« siger Søren Jenry Petersen.
Urban Jürgensen & Sønner har hovedsæde i Bienne i Schweiz og beskæftiger 15 ansatte. Direktøren regner med at skulle fordoble det antal inden for de næste år.