Staten retter ind efter ulovlig it-kontrakt
En klagesag har kostet Moderniseringsstyrelsen en kontrakt med it-virksomheden CSC og en bøde på en kvart mio. kr. Nu har styrelsen rettet ind og løser i stedet it-opgaver i eget regi.
Der bliver ikke noget slagsmål i retten, efter at Moderniseringsstyrelsen i foråret tabte en klagesag om en kontrakt, som styrelsen havde indgået med it-virksomheden CSC Danmark.
Moderniseringsstyrelsen har nemlig valgt ikke at anke en afgørelse fra Klagenævnet fra Udbud, som erklærede tillægskontrakten med CSC for ulovlig, og efterlever den i stedet. Det oplyser Moderniseringsstyrelsen i et skriftligt svar til Finans.
Helt konkret betyder det, at styrelsen betaler 250.000 kr. i økonomisk sanktion til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, samt at styrelsen har opsagt kontrakten med CSC, som havde en værdi på knap 29 mio. kr.
Ifølge klagenævnet brød styrelsen loven ved at indgå tillægskontrakten med CSC uden at sende opgaven i udbud. Ved ikke at sende kontrakten i udbud var konkurrerende virksomheder afskåret fra at byde på og vinde opgaven. Det fik konkurrenten CGI Danmark til at klage til Klagenævnet for Udbud.
Moderniseringsstyrelsen, som ikke ønsker at stille op til interview, oplyser i det skriftlige svar, at styrelsen ønskede at samle lønløsningerne Statens Lønssystem og den webbaserede brugergrænseflade HR-løn i en aftale "for fremadrettet at opnå synergier og bedre grundlag for at videreudvikle statens samlede lønløsning - naturligvis inden for udbudsrammen."
"Dette fik vi ikke medhold i af Klagenævnet for Udbud. Moderniseringsstyrelsen har derfor over sommeren hjemtaget HR-løn til Statens IT," skriver styrelsen.
Bøden og den opsagte kontrakt ser ud til at blive de eneste konsekvenser for styrelsen, da CGI Danmark tilsyneladende ikke har tænkt sig at rejse et erstatningskrav.
CGI Danmarks adm. direktør, Martin Petersen, vil ikke svare direkte på, om CGI vil rejse et erstatningskrav mod Moderniseringsstyrelsen på baggrund af den vundne sag med henvisning til, at han ikke udtaler sig om konkrete kundeforhold. Dog siger han helt generelt:
»Man skal kunne dokumentere, at man har lidt et tab for at kunne rejse et erstatningskrav.«
Da CGI Danmark jo ikke var en del af konkurrencen om kontrakten, da den ikke var sendt i udbud, kan det være svært - hvis ikke umuligt - for CGI at sandsynliggøre, at de ville have vundet kontrakten, hvis ikke CSC gjorde. Det ville derfor blive svært at løfte bevisbyrden for, at CGI har mistet avance.
Moderniseringsstyrelsen oplyser, at den ikke har modtaget et erstatningskrav fra CGI Danmark.