Serier

Don Ø og Glistrup skal i fængsel

Østre Landsret har afsagt dom i opsigtsvækkende sag om kursmanipulation.

Farlig kurs i Parken
Don Ø og Jørgen Glistrup i fodboldskamp i Parken tilbage i 2013. Foto: Jens Dresling Foto: Jens Dresling

De to tidligere Parken-topfolk Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup er begge idømt halvandet års ubetinget fængsel i sagen om kursmanipulation med Parken-aktier.

Det har Østre Landsret afgjort torsdag morgen.

En tredje tiltalt, der er omfattet af navneforbud, har fået en dom på fire måneders betinget fængsel. Samtidig er Parken blevet idømt en bøde på 13 mio. kr.

Flemming Østergaard, der ikke var til stede i retten, da dommen blev afsagt, har fået konfiskeret 9 mio. kr., mens Jørgen Glistrup har fået 800.000 kr. konfiskeret.

Parken-sagen kort fortalt
  • August, 2010: Finanstilsynet beslutter at politianmelde Parken Sport & Entertainment A/S for kursmanipulation med selskabets egne aktier efter opkøb i 2007 og 2008.
  • August, 2011: Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Bagmandspolitiet, rejser sigtelser.
  • November, 2013: Bagmandspolitiet rejser tiltale mod selskaberne Parken og FIH Erhvervsbank samt Flemming Østergaard, Jørgen Glistrup og to øvrige personer under navneforbud.
  • December, 2014: Retssagen indledes i Københavns Byret.
  • September, 2015: Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup idømmes henholdsvis fire og seks måneders fængsel for kursmanipulation ved Københavns Byret
  • September 2015: Begge dømte anker til Østre Landsret, mens Bagmandspolitiet anker med påstand om skærpelse.
  • Marts 2017: Østre Landsret afsiger dom.

Med dommen er der sat et foreløbigt punktum i sagen, der har været undervejs, siden Finanstilsynet i august 2010 meldte Parken til politiet.

Flemming Østergaards forsvarer, Sysette Vinding Kruse, oplyser imidlertid, at hun vil forsøge at få sagen for Højesteret.

»Der er nogle principielle ting i denne sag, der kan tilsige, at den skal til Højesteret. Og det vil jeg nu forsøge. Det er bl.a. anklageskriftets udformning, som der er dømt efter, hvor jeg ikke mener, at bevisbedømmelsen er rigtig. Men der er flere ting, som jeg først skal have læst dommen for at kunne komme ind på,« siger Sysette Vinding Kruse.

Jørgen Glistrups forsvarer, Andro Vilic, overvejer også, om sagen skal forsøges prøvet ved Højesteret. Selv siger Glistrup, at han er »dybt overrasket« over dommen, som han mener går imod andre lignende domme på området.

Ifølge Jørgen Glistrups udlægning er det nu uvist, hvad der egentlig er lovligt og ulovligt.

»Jeg har taget fuld skrald. Og jeg er dømt for handler, som jeg ikke har haft noget at gøre med,« siger han.

Senioranklager Jan Henrik Hansen siger, at han er meget tilfreds med Østre Landsrets afgørelse.

»Vi har fået rettens ord for, at der er begået grov kursmanipulation. Det har landsretten takseret til hårde, men rimelige straffe,« siger Jan Henrik Hansen.

Anklageren havde i sin procedure krævet mindst to års ubetinget fængsel til Flemming Østergaard, alias Don Ø, og Jørgen Glistrup i ankesagen omkring påstået kursmanipulation med Parken-aktier. Forsvarerne havde påstået frifindelse.

Tiltalen mod Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup gik på kursmanipulation under særligt skærpende omstændigheder. To øvrige personer under navneforbud samt to selskaber har været tiltalt i sagen, der er den mest højtprofilerede sag om mulig kursmanipulation herhjemme.

Bagmandspolitiets bevisførelse har inkluderet over 1.300 sider med handelsdata, båndoptagelser af telefonsamtaler og interne e-mails fra Parken-ledelsen.

Anklagerne har afhørt stribevis af vidner, herunder tidligere Carlsberg-direktør Flemming Lindeløv samt tidligere skibsreder i A.P. Møller-Mærsk og adm. direktør i rederiet Clipper Group, Tommy Thomsen.

Også erhvervsfolk som Peter Norvig, Aldo Petersen samt den tidligere Fitness.dk-konge Hans Henrik Palm har været i vidner. Den fallerede ejendomsinvestor Patrick De Vela (tidl. Steen Larsen, red.) var indkaldt, men han sendte sin revisor.

Blandt de tiltalte har især tidligere adm. direktør Jørgen Glistrup optrådt i vidneskranken. Det var ham, som stod for de konkrete handler sammen med dealere fra henholdsvis FIH Erhvervsbank og senere rigmandsbanken Capinordic Bank, der siden er krakket.

Også Flemming Østergaard har afgivet forklaring flere gange i sagen.

Læs også