Erhverv

Derfor er en overkvalificeret medarbejder en gevinst for virksomheden

En overkvalificeret medarbejder kan gavne ledelsen og virksomheden på flere måder, viser et nyt studie.

Overkvalificerede medarbejdere har overskud til at komme med flere kreative løsningsforslag, viser et studie i USA. Foto: Mads Nissen. Foto: Mads Nissen

Det kan være svært at spotte den næste kandidat til det ledige job. Kvalifikationerne hos den jobsøgende skal gerne matche med arbejdsopgaverne.

Men et nyt studie viser, at det kan være en fordel at lede efter en, som er overkvalificeret til jobbet. Det skriver FastCompany.

Jing Zhou, professor i ledelse og psykologi ved Rice Universitet i USA, mener, at det både er den ansatte selv, ledelsen og virksomheden, der kan få gavn af, at der bliver ansat en overkvalificeret kandidat.

Efter flere forsøg, hvor medarbejderes arbejde blev testet i forhold til kvalifikationerne i jobbet, påpeger Jing Zhou dog, at arbejdsopgaverne ikke må være for simple og ensartede, hvis ledelsen skal have noget ud af en overkvalificeret medarbejder.

Det dræber nemlig kreativiteten hos den ansatte. Hvis rammerne for arbejdet derimod er brede, har den overkvalificerede medarbejder mulighed for selv at tage føringen og gøre arbejdet bedre.

Forsøgene gav tre grunde til at ansætte en medarbejder, der er overkvalificeret:

  1. Overkvalificerede ansatte skubber til grænserne i deres job. De har overskud til at være mere kreative og prøve flere forskellige arbejdsmetoder af for at finde den bedste måde at udføre jobbet på.
  2. De får lavet mere på jobbet. De overkvalificerede ansatte har nemmere og hurtigere ved at løse deres arbejdsopgaver, og det giver dem tid til at engagere sig i andre aktiviteter.
  3. De yder mere end nødvendigt. Den ekstra tid, de overkvalificerede ansatte har, kan de bruge på at hjælpe virksomheden og få nye idéer, der kan udvide deres jobbeskrivelse.
BRANCHENYT
Læs også