Erhverv

Skodsborg Kurhotel er i problemer: Stenrig ejer må træde til

På fem år har det historiske Skodsborg Kurhotel tabt næsten 80 mio. kr.

Trods historiske omgivelser i Nordsjælland og adskillige udmærkelser i både ind- og udland er det i en lang årrække ikke lykkedes Skodsborg Kurhotel at tjene penge.

Et af Danmarks ældste og mest hæderkronede kurhoteller kæmper med økonomiske problemer, der nu tvinger hotellets ejer til at træde til.

Det drejer sig om det historiske Skodsborg Kurhotel, der på fem år har tabt knap 80 mio. kr. Alene i 2016 fik hotellet, der ligger med udsigt til Øresund, et underskud på 14 mio. kr. Det viser et nyt årsregnskab.

Underskuddet har fået egenkapitalen til at gå i minus. Det har tvunget hotellets ejer, den stenrige Augustinus Fond, til at give en såkaldt støtteerklæring om, den vil sikre hotellets »fortsatte finansiering og drift.«

Med andre ord siger fonden, at den vil holde hånden under hotellets økonomi.

Skodsborg Kurhotel blev grundlagt af helsepioner og læge Carl Ottosen, der i 1898 åbnede et af Danmarks første kursteder.

Med den velhavende Augustinus Fonden som ejer er hotellet siden 1992 løbende blevet renoveret og udbygget, så det i dag råder over 85 værelser, restaurant, spa- og fitnesscenter.

Men trods de historiske omgivelser i Nordsjælland og adskillige udmærkelser i både ind- og udland er det i en lang årrække ikke lykkedes hotellet at tjene penge. Faktisk skal man 12 år tilbage for at finde sidste gang, Skodsborg Kurhotel kom ud med overskud.

Ifølge ledelsen på hotellet er det forventningen, at hotellets egenkapital reetableres gennem den almindelige drift. Underskuddet i 2016 skyldtes bl.a., at man i løbet af året renoverede samtlige hotellets værelser - og derfor måtte køre med reduceret kapacitet.

En uforudset istandsættelse af hotellets spa- og fitnessbygning kostede også på bundlinjen, ligesom en konkurs hos en tidligere servicepartner medførte tab på tilgodehavender og manglende omsætning.

»Det realiserede underskud er højere end budgetteret, og forventningerne til årets resultat derfor ikke indfriet,« lyder det i ledelsesberetningen.

Til gengæld opnåede Skodsborg Kurshotels spa- og fitnessafdeling i løbet af året det højeste medlemstal historisk set - og langt over forventning.

»2017 bliver et år uden ombygninger og større investeringer. I det kommende år vil de foregående års investering og indsats bidrage til at sikre en sund drift og et forbedret driftsresultat,« skriver ledelsen i regnskabet.

Skodsborg Kurhotel omsætter årligt for cirka 90 mio. kr. og havde ved udgangen af seneste regnskabsår 133 ansatte.

BRANCHENYT
Læs også