Erhverv

700 mio. kr. er pumpet ind i dansk topfodbold på fem år

Kun fem af de nuværende Superliga-klubber har siden 2012 ikke haft brug for en økonomisk håndsrækning.

Matthew Benham, der her ses til venstre, har skudt adskillige millioner i FC Midtjylland de seneste år. Foto: NORDE ERNST VAN

Hvis fodbold ikke handlede om at vinde på banen, men derimod om at undgå økonomiske almisser, ville en række af de nuværende Superliga-klubber ligge til nedrykning.

For selskaberne bag 9 ud af de nuværende 14 Superliga-klubber har samlet fået kapitalindsprøjtninger for knap 700 mio. kr. siden begyndelsen af 2012. Det viser beregninger, Finans har lavet på baggrund af oplysninger fra cvr-registeret.

Driften har altså langt fra været nok til at holde klubberne kørende.

»Det er fodboldens lod, at nogle mennesker er nødt til at spytte i kassen med jævne mellemrum. Det kommer de fleste fodboldklubber nok aldrig til at slippe ud af,« siger Jesper Jørgensen, sportsøkonom og partner i revisionsfirmaet Deloitte.

Han bakkes op af Rasmus Storm, der er analyse- og forskningschef i Idrættens Analyseinstitut (Idan), som tidligere har beskæftiget sig med aktie- og kapitaludvidelser i danske fodboldklubber.

»Isoleret set er det naturligvis problematisk, at klubberne hele tiden skal have nye aktie- eller kapitaltilførsler for at overleve. I den ideelle verden burde de kunne køre nogenlunde ved egen kraft og som minimum i balance,« siger han.

Rasmus Storm forklarer velvilligheden til at skyde kapital ind i fodboldklubber med, at klubberne betyder meget for lokalområderne.

»Der er i stor udstrækning tale om en følelsernes økonomi, hvor pengene mere er et middel til at opnå sportslig succes og ære og berømmelse, end det typisk er et middel i sig selv,« siger han.

KlubSå meget er der blevet tilført klubben siden begyndelsen af 2012 i mio. kr.Samlet antal kapitalforhøjelser til klubben
Brøndby324,44
FC Midtjylland97,63
AaB75,61
OB652
Lyngby56,522
AGF52,71
Silkeborg13,41
Esbjerg3,11
AC Horsens2,31
FC København00
FC Nordsjælland00
Sønderjyske00
Randers00
Viborg00
I alt690,635

Kilde: Beregninger på baggrund af oplysninger fra cvr-registeret

Brøndby er den klub i Superligaen, der de seneste fem år har fået tilført flest penge fra kapitalforhøjelser. Således er der røget 324 mio. kr. ind i Brøndbys klubkasse fra forskellige kapitaludvidelser.

Mange af pengene er kommet fra rigmanden Jan Bech Andersen, der efter de forskellige kapitaludvidelser nu sidder på mere end 50 pct. af aktierne i klubben.

»Brøndby har brugt en formue på først at rydde op og derefter at bygge op. Sådan en proces koster mange penge,« siger Jesper Jørgensen fra Deloitte.

For nylig kunne Jyllands-Posten fortælle, at den engelske rigmand Matthew Benham havde konverteret et lån på 25 mio. kr. til aktier i FC Midtjylland, hvilket øgede egenkapitalen med samme beløb og gjorde ham til nærmest eneejer af klubben.

»FCK har nogle andre forretningsområder, som kan putte penge i sporten, Silkeborg har en bygning, som kan putte penge i sporten, og vi har Matthew, som kan putte penge i sporten,« sagde Claus Steinlein, sportsdirektør i FCM, i april.

Det er også værd at bemærke i Finans' opgørelse over kapitaltilførsler til danske Superliga-klubber, at Lyngby har fået klart flest håndsrækninger.

Mere end 20 gange i den opgjorte periode er der blevet tilført Lyngby penge. Heraf er mange af kapitalforhøjelserne sket i 2017.

BRANCHENYT
Læs også