Nye regler vil få autobranchen til at bløde arbejdspladser
Holder Folketinget fast i, at biler ved uheld maksimalt må repareres for 65 pct. af den aktuelle handelsværdi, kommer det til at koste arbejdspladser frem mod 2020, fastslår Autobranchen Danmark.
Der står 1.000 job på spil for landets mekanikere.
Så firkantet udlægger Autobranchen Danmark nye reparationsregler for beskadigede biler, der trådte i kraft ved indgangen til 2016.
De nye regler betyder, at hvis en bil skal repareres for mere end 65 pct. af bilens aktuelle værdi, skal den skrottes, uanset om man teknisk og sikkerhedsmæssigt forsvarligt kan genopbygge bilen.
Tidligere var grænsen på 75 pct., og alene i 2016 har den nye og lavere reparationsgrænse betydet, at der er blevet skrottet markant flere biler, end hvis grænsen fortsat havde været på 75 pct., fastslår Autobranchen Danmark.
»På den konto blev der i 2016 skrottes ekstra 3.100 biler i forhold til, da reparationsgrænsen var 75 pct.,« fastslår Mads Engberg, vicedirektør i Autobranchen Danmark.
Det sker med henvisning til en analyse, som autoværkstedernes brancheorganisation har udført sammen med Forsikring & Pension.
For autoværkstederne har udviklingen betydet færre biler at reparere, og allerede i 2016 betød det et farvel til anslået 200 arbejdspladser, og det er en udvikling, der vil fortsætte, lyder advarslen.
»Frem mod 2020 vil 800 arbejdspladser forsvinde på danske værksteder, og 550 praktikpladser, som kunne være blevet skabt, vil aldrig blive etableret, hvis biler fortsat skrottes, når de er skadet for 65 pct. af værdien,« konkluderer Autobranchen Danmark, der har haft 2016-erfaringerne en tur gennem krystalkuglen.
De dystre forventninger frem mod 2020 bygger bl.a. på, at de ekstra 3.100 biler, der sidste år blev skrottet som følge af den lavere reparationsgrænse, betød, at værksteder rundt om i landet gik glip af en omsætning på minimum 131 mio. kr.
Autobranchen Danmark peger derfor på, at den bedste løsning for alle parter må være, at man går tilbage til de midlertidige reglerne, som et flertal i Folketinget indførte for 2014 og 2015, hvor reparationsgrænsen lå på 75 pct.
Det skabte nemlig job og omsætningen i på værkstederne, lyder meldingen.
»En stor del af de nye arbejdspladser var imidlertid tabt allerede ved udgangen af 2016,« siger Mads Engberg.