Erhverv

Warren Buffett har gjort to fynboer til mangemillionærer

Det skæppede i kassen hos de to ejere, da Warren Buffets industrikoncern CTB købte den fynske virksomhed Cabinplant.

Den 86-årige Warren Buffett er en af verdens mest kendte investorer og har en anslået formue på 500 mia. kr. Foto: AP/Andrew Harnik

Der er 7.236 kilometer i fugleflugt fra Haarby på Fyn til Omaha i USA. Men selvom afstanden er lang, kan verdens tredjerigeste mand, Warren Buffett, der holder til i Omaha, sagtens have øje for en god forretning.

I hvert fald valgte Warren Buffetts industrikoncern CTB i september sidste år at købe Haarby-virksomheden Cabinplant, der producerer maskiner til fødevareindustrien. Sælgerne var de to ejere Ralf Astrup og Jan Helskov Hansen.

Hvad Warren Buffett betalte for at overtage Cabinplant blev holdt hemmeligt. Men der var ikke tale om småpenge. Det afslører et nyt regnskab fra Ralf Astrups og Jan Helskov Hansens fælles holdingselskab, Astrup & Helskov Holding ApS.

Over 200 mio. kr. tikkede ind på kontoen i de to fynboers selskab. Og stort set hele molevitten blev efterfølgende trukket ud som udbytte.

Dermed kan både Ralf Astrup og Jan Helskov Hansen kalde sig mangemillionærer på den virksomhed, de overtog i 2005, og som de fortsat ejer 20 pct. af gennem deres holdingselskab. Både Ralf Astrup og Jan Helskov Hansen er desuden fortsat som henholdsvis adm. direktør og økonomidirektør i Cabinplant.

Cabinplant blev grundlagt i 1969 af Hans Clausen og Vagn Hansen. Virksomheden beskæftiger over 200 medarbejdere i Danmark og omsætter årligt for knap 300 mio. kr.

Den nye majoritetsejer af den danske succesvirksomhed, CTB, hører under Warren Buffets konglomerat Berkshire Hathaway. Men selvom Cabinplant nu er kommet på udenlandske hænder, er der ingen planer om at flytte den. Det forklarede adm. direktør Ralf Astrup efter salget.

»Vi bliver liggende i Haarby med de medarbejdere, vi allerede har. Vores værdi ligger i hovederne på vores medarbejdere, så vi skal ikke flytte nogen steder,« sagde han i et interview med Fyens Stiftstidende.

Den 86-årige Warren Buffett er en af verdens mest kendte investorer og har en anslået formue på 500 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også