Serier

Bestyrelsesformand afviser at forklare el-kongens øjeblikkelige afgang - baglandet kræver svar

Efter 12 år på toppen af energitronen i trekantsområdet er Knud Steen Larsen stoppet som adm. direktør i Ewii. Bestyrelsesformand vil hverken sige hvorfor, eller hvad der nu skal ske.

El-kongens fald
Ewiis bestyrelsesformand, Steen Dahlstrøm, afviser at forklare, hvorfor den nu forhenværende direktør, Knud Steen Larsen, er fratrådt. Foto: JP

Det står hen i det uvisse, hvad det var, der fik bestyrelsen til at stoppe samarbejdet med el-kongen Knud Steen Larsen fra forsyningsselskabet Ewii. Efter et flere timer langt bestyrelsesmøde tirsdag oplyste selskabet i en pressemeddelelse, at Ewiis topchef igennem 12 år stopper øjeblikkeligt efter gensidig overenskomst, men bestyrelsesformand Steen Dahlstrøm afviser at forklare hvorfor.

»Det er det, der mange gange er, når man laver en aftale efter gensidig overenskomst, så bliver vi enige om, at nu holder vores samarbejde op, og derfor er vi blevet enige om, at det har vi ikke yderligere kommentarer til,« siger bestyrelsesformanden, der er socialdemokratisk borgmester i Middelfart.

Forud for bestyrelsesmødet er der blevet rejst en massiv kritik af Knud Steen Larsen for sager om habilitetsproblemer og sponsorlukses. Kritikere mener, at topchefen har blandet sine personlige interesser ind i driften af energiselskabet. Således har flere af Ewiis leverandører investeret i investeringsselskabet Othania, som Knud Steen Larsen ejer sammen med sine sønner. Og samtidig har selskabets dyre sponsoraftaler resulteret i, at Knud Steen Larsen har været på luksus-sponsorturer med hustruen og sønnerne.

Ewii oplyser, at man har fået redegørelser omkring de kritiserede forhold og taget dem til efterratning. Men Knud Steen Larsen har ifølge formanden ikke brudt reglerne.

Synes du ikke, at kunderne i monopolselskab skal vide, hvorfor direktøren stopper med øjeblikkelig virkning, efter at en række alvorlige beskyldninger er blevet rejst i medierne?

»Vi er en privat virksomhed, så det har jeg ikke yderligere kommentarer til. Det er en del af aftalen, at det går vi ikke yderligere ind i,« siger Steen Dahlstrøm.

Vi var ikke klar over det med Skotland. Jeg var godt klar over, at Knud Steen Larsen og hans kone deltog. Men nu har jeg ikke yderligere kommentarer.

Steen Dahlstrøm, bestyrelsesformand i Ewii Koncernen

Var du som bestyrelsesformand bekendt med de her sponsorrejser, som har været et af kritikpunkterne? Var du opmærksom på, at Knud Steen Larsen deltog sammen med sin hustru og i et tilfælde også sine sønner i Skotland?

»Nej, vi var ikke klar over det med Skotland. Jeg var godt klar over, at Knud Steen Larsen og hans kone deltog. Men nu har jeg ikke yderligere kommentarer.«

Har du selv deltaget i forskellige former for sponsorarrangementer?

»Jeg har ikke deltaget i sponsorrejser.«

Men deltager du i andre sponsorarrangementer?

»Jeg ved ikke, hvad du hentyder til. Det er vist for langt ude nu. Jeg tror, at jeg har serviceret dig nu.«

Helt seriøst, I har lige …

»Nej. Jeg har ikke yderligere kommentarer. Sidste spørgsmål.«

Der er foretaget en række kommercielle investeringer. Det er velkendt, at de ikke har bidraget positivt til koncernens økonomi ind til videre. Det er investeringer, som har været drevet meget på Knud Steen Larsens initiativ. Hvad sker der med dem? Vil I undersøge, om det fortsat er den rigtige vej at gå for et forsyningsselskab?

»Det har jeg ingen kommentar til.«

Kan du sige, hvad der kommer til at ske nu?

»Nej, det kan jeg ikke sige. Vi har bestyrelsesmøde igen til august,« lyder det afsluttende fra Steen Dahlstrøm.

Ewii
  • Ewii er et jysk forsyningsselskab med hovedsæde i Kolding og størstedelen af sin forretning i Trekantområdet.
  • Det er en selvejende institution, hvis øverste myndighed er et repræsentantskab på 120 personer, der vælges blandt borgerne i fire jyske og en fynsk kommune: Kolding, Vejen, Fredericia, Vejle og Middelbart. Repræsentantskabet vælger en bestyrelse på 15 mand.
  • Selskabet, der tidligere hed Trefor, er hovedsageligt et monopol, som leverer el, vand og varme.
  • Derudover har selskabet forsøgt sig på det kommercielle marked, hvor der under adm. direktør Knud Steen Larsen er tabt et trecifret millionbeløb på alt fra udviklingen af en trehjulet elscooter til brændselsceller, lys i Afrika og telemedicin.
  • Selskabet omsatte for 1,36 mia. kr. i 2016, havde en egenkapital på 4,7 mia. kr. og fik kun akkurat et plus, fordi man opskrev værdien af fibernettet, der i årevis har martret resultatet.
  • Modsat eksempelvis børsnoterede selskaber i samme størrelsesorden er der ingen professionelle bestyrelsesmedlemmer. Bestyrelse og repræsentantskab er i høj grad privatpersoner og lokalpolitikere.
  • Tirsdag d. 13. juni meddelte bestyrelsen, at Knud Steen Larsen fratræder med øjeblikkelig virkning.

Ewii er en energikoncern, som leverer vand, varme og el primært til kunder i Trekantområdet, hvor selskabet har monopol på det lokale forsyningsnet. I modsætning til mange andre af de lokale og regionale energiselskaber, er Ewii ikke andelsejet. Det er dog stadig et selvejende selskab, som er drevet af kunderne via et repræsentantskab, der er selskabets øverste myndighed.

I repræsentantskabet har flere medlemmer kritiseret topchefen for sponsorturene og dobbeltrollen. Et af dem er Henrik Wulff, der ikke er tilfreds med bestyrelsesformandens manglende forklaring på den øjeblikkelige fratrædelse.

»Den pressemeddelelse siger ikke ret meget. Hvis Steen Dahlstrøm tror, at han kan lukke låg på her, er han jo naiv,« siger Henrik Wulff.

Han har mange spørgsmål, som han savner at få svar på.

»Der dukker noget op hele tiden. Vi skal have fundet ud af, hvordan det kunne ske, og hvor hullerne er. Hvorfor har bestyrelsen ikke reageret? Skal vi have smidt formanden ud? Har han ikke et stort ansvar? Han skal da ikke have lov til at slippe fuldkommen, fordi han måske tænker på valget senere på året,« siger Henrik Wulff med henvisning til kommunalvalget til efteråret, hvor Steen Dahlstrøm skal genvælges for at blive som borgmester.

Han (bestyrelsesformand Steen Dahlsgaard, red.) har fuldstændig skeløjet bakket op hele tiden. Det er helt ved siden af. Han skal også ud.

Bruno Kiel, repræsentantskabsmedlem i Ewii

Et andet repræsentantskabsmedlem er enig:

»Han (formanden, red.) har fuldstændig skeløjet bakket op hele tiden. Det er helt ved siden af. Han skal også ud,« siger Bruno Kiel.

Han fortæller, at der på repræsentantskabsmøder er blevet stillet kritiske spørgsmål, men at formanden også her har afvist at svare.

»På det sidste repræsentantskabsmøde blev han hysterisk og talte ned til repræsentantskabet, ligemeget hvad vi spurgte om. Det synes jeg er helt ude i hampen. Ingen tvivl om, at han sidder det forkerte sted,« siger Bruno Kiel, der vil have en forklaring.

»Jeg går ud fra, at der bliver et repræsentantskabsmøde nu her. Det ville da være rimeligt. Direktøren har langt hen ad vejen fået carte blanche af bestyrelsen. Det skal vi have styr på,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også