• Opdateret 22/06/2017 kl. 10:22
Erhverv

Bagmandspolitiet rejser tiltaler mod topadvokater bag påstået gigantsvindel med Copydan-penge

Advokaterne bag Johan Schlüter Advokatfirma er tiltalt for bl.a. mandatsvig og skyldnersvig.

Artiklens øverste billede
Johan Schlüter var anerkendt rettighedsadvokat, indtil han blev ramt af skandale om svindel med rettighedspenge. Siden er både han selv og hans advokatfirma gået konkurs. Foto: Lars Krabbe

Efter to års efterforskning har bagmandspolitiet besluttet at rejse tiltale mod de tre advokater bag det nu krakkede Johan Schlüter Advokatfirma.

Johan Schlüter, Lars Halgreen og Susanne Fryland er blevet tiltalt i sagen om påstået svindel med Copydan-penge, som de blev betalt for at forvalte for tv- og filmproducenter.

Ifølge en pressemeddelelse fra bagmandspolitiet løber den samlede sag op i over 200 mio. kr., og de seks tiltalepunkter mod advokaterne omfatter bl.a. mandatsvig af særlig grov beskaffenhed, skyldnersvig og en anklage om at have afgivet urigtige oplysninger i årsregnskabet. 

»Advokaterne var jo betroet til at forvalte og administrere deres kunders midler, men det er vores opfattelse, at advokaterne i stedet groft har udnyttet tilliden og lagt millionbeløb i egen lomme,« siger vicestatsadvokat hos bagmandspolitiet, Niels Vejlby Hansen.

To af advokaterne er tiltalt for at have bevilget sig selv selv honorarer for i alt 115 millioner kroner, mens alle tre er tiltalt for skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed for cirka 86 millioner kroner, da advokaterne ifølge anklageskriftet har overført værdifulde ejerandele og indtægtsrettigheder til et nyt selskab, som advokaterne selv havde oprettet. 

På denne måde holdt de værdierne væk fra kreditorer. 

»Straffesagen kommer til at handle om de meget store økonomiske tab, som advokaterne er tiltalt for at have ansvar for. Det er heldigvis sjældent, at vi ser sager af denne grove karakter, og vi har derfor nedlagt påstand om, at de tiltalte bliver frakendt retten til at drive advokatvirksomhed,« siger vicestatsadvokat Niels Vejlby Hansen i pressemeddelelsen. 

Sagen kom frem i sommeren 2015, da tv- og filmproducenterne brancheorganisation, Producentforeningen, meldte påstået svindel for over 100 mio. kr. til bagmandspolitiet.

Siden har foreningens revisor, Deloitte, opgjort de samlede uberettigede hævninger på tv- og filmproducenternes klientkonti til 175 mio. kr., som ifølge Deloitte bl.a. er blevet brugt til at finansiere et overforbrug i et selskab, som Susanne Fryland stod i spidsen for, samt driften i Johan Schlüter Advokatfirma.

Johan Schlüter og Lars Halgreen lagde i 2015 afstand til sagen ved at lægge hele skylden på Susanne Fryland

Efter at sagen kom frem, mistede Johan Schlüter Advokatfirma flere betydende kunder, herunder forvaltningen af tv- og filmproducenternes Copydan-penge, og advokatfirmaet gik konkurs i oktober 2015.

Siden er alle tre partnere bag firmaet tillige erklæret personligt konkurs.

Ifølge Johan Schlüters forsvarsadvokat, Karoly Németh, har Schlüter ingen kommentarer: 

»Dem kan du komme og høre i retten,« siger han. 

Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra Lars Halgreen, mens Susanne Frylands forsvarsadvokat, Jan Erik Kornerup Jensen, siger:

»Det har været en stor belastning for min klient, så det er rart med en afklaring, så vi kan komme videre med sagen.«

Direktør i Producentforeningen, Klaus Hansen, understreger, at foreningen anmeldte en sag - ikke konkrete personer. 

»Nu er der så sat navne og omfang på, og der er andre end os, der kan se, at der har været noget rivende galt. På den ene side er jeg rystet, men samtidig er jeg også lettet,« siger han. 

Bestemmelserne om skyldnersvig og mandatsvig har en strafferamme på halvandet års fængsel, men i særligt grove sager kan straffen forhøjes til op til otte års fængsel.

Straffesagen vil blive ført ved Københavns Byret, men det er endnu uklart, hvornår den kan begynde. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.