Erhverv

Her er sommerens bedste historier på Finans

Mens du holdt ferie, holdt Finans nyhedsmaskinen kørende. Her er sommerens mest interessante tophistorier.

En tiltrængt sommerferie er slut for de fleste, men hvad gik du egentlig glip af, mens aviser, iPad og smartphone var sat på standby? Vi har samlet det bedste fra Finans' journalister i sommerugerne.

INDUSTRISPIONAGE I VELUX
En nu bortvist Velux-chef mistænkes for at have forsøgt at sælge fortrolige data til vindueskoncernens største konkurrent. En opsigtsvækkende sag, der er en kriminalroman værdig. Ikke mindst fordi sagen indeholder en polsk mellemmand ved navn "Fru Q", som vi måtte sende en journalist til Italien for at tale med.

Fru Q gik til Velux og fortalte, at hun havde været med til at forsøge at sælge interne, fortrolige oplysninger til Velux' største konkurrent, Fakro i Polen. Foto: Jesper Høberg

ELKONGERNES FEJLSKUD
»Det vakte opsigt blandt medarbejderne på hovedkontoret i Kolding, når der med jævne mellemrum kom en lastbil og hentede topchefens store BMW. Senere samme dag kom lastbilen tilbage med BMW’en – vasket og nypoleret i en grad, hvor selv dækkene så ud til at have fået skosværte, så firmabilen i millionklassen stod som fabriksny, fortæller flere tidligere medarbejdere. Topchefen med den nypolerede BMW var Knud Steen Larsen.«

Hen over sommeren har journalisterne Jakob Martini og Kasper Brøndgaard Andersen afdækket, hvordan de danske elkonger har lavet en række fejlslagne investeringer og brugt penge på ting, der ikke var i ejernes interesse. I første omgang med fokus på Ewiis nu forhenværende adm. direktør, Knud Steen Larsen, i serien "Elkongens fald".

Artiklerne om energiselskabet Ewii og direktør Knud Steen Larsen endte med at koste ham jobbet. Her ses han sammen med hustruen Marianne Steen Larsen. Foto: Peter Leth-Larsen

DEN STORE BILVASK
Hvordan kan en Audi til 759.500 kr. indregistreres til en værdi på 491.860 kr.? I en række artikler har vi sat luppen på konceptet at "vaske biler". Begrebet dækker over, at importører sælger nye biler til leasingselskaber til spotpris, og efter kort tid videresælges bilerne som brugte med få tusinde kilometer på tælleren og med kæmpe gevinster til firmaerne bag.

I virkeligheden er det registreringsafgift, som bliver vekslet til profit. Dermed er det statskassen, der betaler gildet. Kom med i den store bilvask.

FINANSKRISEN - 10 ÅR EFTER
Det er nu 10 år siden, finanskrisen så småt startede. Dengang var der ingen der vidste, at den ville udvikle sig til den værste nedtur siden depressionen i 1930'erne. I sommerens løb har vi bragt en række historier, hvor vi forsøger at forklare, hvad der skete, og beskrive hvordan den føltes for dem, som blev fanget i krisens epicenter.

Læs blandt andet interviewet med investeringschefen i Saxo Bank, der frygter, at den næste krise kan blive endnu værre. Eller med daværende erhvervsminister Lene Espersen, der skulle redde de danske banker fra nedsmeltning og efter eget udsagn endte med at ligne »døden fra Lübeck«.

BITTER FEJDE OM FAMILIEN HARLANGS MILLIONER
Højesteretssagfører Christian Harlang har også stjålet sin del af overskrifterne på Finans i sommerens løb.

Han er ofte et selvstændigt punkt på dagsordenen ved Advokatnævnets møder, hvilket fik ham til at stævne nævnet, fordi han mener, der er tale om forfølgelse. Hans økonomi er presset af, at nævnet bl.a. har pålagt ham at betale over 8 mio. kr. tilbage i salærer til klienterne. Samtidig - eller måske derfor - er han endt i en ødelæggende strid med den øvrige Harlang-klan over arven.

Det begyndte ellers så fint og lovende i 1899...

CHATBOTS SKAL LÆRE AT TALE (UDEN AT BLIVE NAZISTER)
Chatbots kan erstatte vores styresystemer, hjemmesider og 99 pct. af alle apps. Med andre ord: Chatbots er fremtiden. Men først skal de lære ikke at være idioter - eller nazister.

Det er svært at fremhæve en enkelt artikel, som vores korrespondent i Tokyo, Thomas Høy Davidsen, har sendt hjem. De er altid yderst velskrevne og interessante. Men hans sommerartikel om internettets nyeste medlem, Inspirobotten, tager alligevel prisen.

Foto: Inspirobot.me

I INVESTORERNES AFRIKANSKE FODSPOR
Mens det er blevet sværere for investorerne at tjene penge på de klassiske investeringer i vestlige økonomier, er nye markeder vokset frem i kølvandet på den hurtige økonomiske udvikling, flere lande i Afrika har oplevet over de seneste årtier. Her kan investorerne både skabe en god forretning og drive en positiv socioøkonomisk udvikling frem.

Men foran dem står også enorme udfordringer med korruption, jordrettigheder og potentiel lokal modstand. Journalist Thomas Aagaard er i denne artikelserie rejst efter de danske og udenlandske investorer, der lige nu jagter nye vækstmuligheder i Afrika.

DEN FÆNGSLENDE FABRIK
Fængselsfangen, der samler klemmer for håndører, er måske en kliche, men der bliver faktisk stadig produceret massive mængder produkter i danske fængsler af de indsatte.

Vi gik bag lås og slå og kiggede på en fængslende - men vigende - forretning.

I perioder kan der på smedeværkstedet i Horserød være en stor produktion med at reparere brugte cykler og sælge dem videre til studerende. Det kommer an på, om der blandt de indsatte er en cykelsmed. Brian er murer, så det er ikke det arbejde, han gør mest. Foto: Niels Hougaard

DE MÆGTIGE TÆNKETANKE
Navne som AE, Cepos, Cevea, Concito, DEA, Kraka og Justitia kaprer tit nyhedsstrømmen, og der følger mere og mere magt med deres plads i nyhedsstrømmen.

Læs journalist Rasmus Bendtsens artikel om de magtfulde tænketanke.

BENHÅRDT SLAGSMÅL OM EU'S LÆGEMIDDELAGENTUR
I slutningen af juli eksploderede kampen om at blive hjemsted for Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) fra 2019. København siges at ligge i front - blandt andet ved at lokke med 20 års gratis husleje til en anslået værdi på 1,2 mia. kr. - men forude venter et politisk spil bag linjerne, hvor meget andet end faglige argumenter afgør udfaldet. Vi har set på sagen.

Copenhagen Towers i Ørestad er Københavns står klar med 42.000 m2 kontor til EU's Lægemiddelagentur. Foto: Katrine Marie Kragh

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.