Erhverv
0

Mærsk kommer til at tabe milliardbeløb på hackerangreb

For første gang har A.P. Møller - Mærsk sat tal på, hvor stor regningen for sommerens hackerangreb bliver.

Da Mærsk i slutningen af juni blev ramt af et hackerangrebet, var konglomeratet nødt til at lukke 75 havneterminaler midlertidigt. Foto: Mærsk

I slutningen af juni blev A.P. Møller-Mærsk ramt af et globalt hackerangreb. Men hvor meget angrebet ville komme til at koste konglomeratet, har der kun været gisninger om.

Nu løfter Mærsk dog selv lidt af sløret for tabet.

I sit halvårsregnskab fortæller Mærsk nemlig, at hackerangrebet kommer til at påvirke resultatet negativt i tredje kvartal med mellem 200 og 300 mio. dollars, svarende til mellem 1,3 og 1,9 mia. kr. Det meste af tabet skal henføres til mistet omsætning i juli.

»Mens forretningen blev påvirket betragteligt af dette cyberangreb, så har databrud eller datatab til tredjeparter ikke fundet sted,« skriver A.P. Møller-Mærsk i sit halvårsregnskab.

Det var forretningsbenene Maersk Line, APM Terminals og Damco, der blev berørt af hackerangrebet sidst i juni, som faktisk stadig kaster efterdønninger ind over konglomeratet.

Ifølge Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, kommer hackerangrebet dog ikke til at have nogen varig effekt på Mærsk og dens aktiekurs trods de høje udgifter til angrebet.

»Det tæller med i overskrifterne, men ikke i regnearkene, når analytikerne skal gøre regnskabet endeligt op,« skriver han i en kommentar til halvårsregnskabet.

Mærsk blev ramt af angrebet den 27. juni, og det var først et stykke op ad dagen efter, at rederiforretningen igen kunne tage nye ordrer ind gennem portalen Inttra, der er en markedsplatform for containerindustrien.

Samtidig var Mærsk nødt til at lukke 75 havneterminaler i et døgn som følge af hackerangrebet.

»Det er et kæmpe problem for Mærsk, at havneterminalerne er blevet hacket. De er så tæt på fuldt automatiseret, som man kan komme og er bundet op på, at it-systemerne virker. Skibene og containerne skal komme i den rigtige rækkefølge, og det styrer it-systemerne,« sagde Morten Imsgard, senioranalytiker i Sydbank, til Finans i juni, da hackerangrebet lige havde fundet sted.

Det var en såkaldt malware-virus ved navn Petya, der ramte Mærsk og andre virksomheder verden over i slutningen af juni.

BRANCHENYT
Læs også