Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Firmaer har sat bil-leasing på standby efter politisk indgreb

Leasingbranchen venter nervøst på et lovforslag, der skal føre et politisk indgreb mod leasingbiler ud i livet.

Det store afgiftslotteri
Toyota laver ingen nye leasingaftaler på personbiler, så længe Skatteministeriet ikke har fremlagt et nyt lovforslag, der skal stoppe de manøvrer, som bilbranchen har brugt til at høvle store summer af registreringsafgiften. Foto: Martin Lehmann

Flere leasingfirmaer har midlertidigt lukket for nye leasingkontrakter, efter at regeringen og Dansk Folkeparti i sidste uge blev enige om et lovindgreb mod branchen.

Indgrebet er målrettet de manøvrer, som Finans har dokumenteret siden foråret, og som betyder, at bilbranchen kan forvandle registreringsafgift til store profitter.

Det indebærer bl.a., at nye leasing- og udlejningsbiler skal have genberegnet registreringsafgiften senest efter fire måneder med udgangspunkt i markedsprisen for tilsvarende brugtebiler. Det sker for at undgå, at branchen sælger biler til kunstigt lave priser og dermed indregistrerer bilerne med tilsvarende kunstigt lave registreringsafgifter.

Leasingbranchen frygter, at indgrebet kan få store konsekvenser for leasingmarkedet, men da aftalen endnu ikke er beskrevet i et konkret lovforslag, holder alle vejret og afventer den nye lov, der ventes fremlagt i næste uge.

»Hvis det bliver, som man kan frygte, får privatleasing det svært i fremtiden,« spår direktør Henrik Bech-Hansen fra Nordania Leasing.

Han vil ikke uddybe, hvordan det politiske indgreb konkret kan true privatleasing, fordi han først vil se lovforslaget. Men usikkerheden er så stor, at Nordania har sendt et nyhedsbrev ud til sine kunder, hvoraf det fremgår, at »Nordania som udgangspunkt ikke indregistrerer personbiler, før det konkrete lovforslag fremlægges«.

Toyota Danmark har lukket helt for nye leasingaftaler på personbiler af samme årsag, fortæller pressechef Anders Tystrup.

»Det gør vi, indtil vi har dannet os et mere klart billede af betydningen af den politiske aftale,« siger Anders Tystrup, som tilføjer, at Toyota er klar til at genåbne meget hurtigt, når virksomheden har fået den fornødne indsigt.

Jyske Finans har taget »forholdsregler«, men direktør Jes Rosendal vil ikke afsløre hvilke. Hos Audi siger PR-chef Britt Stellinger, at Audi ikke som udgangspunkt har taget forholdsregler.

Regeringen har annonceret, at lovforslaget bag leasingindgrebet fremlægges på tirsdag. Indtil da har direktør Christian Brandt fra brancheorganisationen Finans og Leasing ingen kommentarer.

BRANCHENYT
Læs også