Erhverv

Konkurs truer butiksgigant: Lukker 166 varehuse og fyrer 12.000 ansatte

Rygter om en konkurs tager til efter endnu en gigantisk nedskæring i varehuskæden Sears.

Sears' canadiske butikker har tabt cirka 5 mio. kr. - hver eneste dag - og et forsøg på at redde den skrantende forretning i form af en rekonstruktion er slået fejl. Foto: Gene J. Puskar

Den kriseramte varehuskæde Sears, der engang var en af verdens største, fortsætter sit desperate forsøg på at afværge en faretruende konkurs.

I en opsigtsvækkende beslutning har Sears valgt at lukke samtlige sine 166 varehuse i Canada, oplyser selskabet. Godt 12.000 Sears-ansatte mister deres arbejde som følge af lukningen.

Sears' canadiske butikker har tabt cirka 5 mio. kr. - hver eneste dag - og et forsøg på at redde den skrantende forretning i form af en rekonstruktion er slået fejl. Derfor trækker Sears sig nu endegyldigt ud af Canada - og efterlader 12.000 mennesker uden et arbejde.

Sears Canada er et selvstændigt selskab, men 12 pct. af det er ejet af koncernen bag Sears, som er i store vanskeligheder. Den amerikanske butikskæde, der er kendt for sine gigantiske varehuse på op mod 75.000 kvadratmeter, kæmper med store underskud og en gæld, der er eksploderet.

Det har tvunget Sears til at lukke over 200 butikker i USA, sælge ud af aktiver og lancere en omfattende spareplan. Men mange frygter, at det er for sent for Sears, der blev grundlagt i 1886 af amerikanerne Richard Warren Sears og Alvah Roebuck.

Længe har der floreret rygter om en konkurs i Sears, og i marts bekræftede Sears konkursfaren.

»Vores historiske driftsresultater indikerer betydelig tvivl om selskabets evne til at fortsætte som en going concern (fortsætte driften, red.),« skrev Sears i sit årsregnskab.

Siden 2013 har Sears tabt i omegnen af 50 mia. kr., og gælden i selskabet er vokset til over 100 mia. kr. Krisen skyldes bl.a. hård konkurrence fra nethandlen og fra en anden stor varehuskæde, Wal-Mart, der er verdens største af sin slags.

For en uge siden lånte Sears' adm. direktør Edward S. Lampert, der ejer en stor del af Sears gennem sin hedgefond ESL Investments, over 600 mio. kr. til varehuskæden. I sommer gav han den skrantende varehuskæde et lån på over 1,2 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også