Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Skatteministeren i kovending: Trækker indgreb mod flexleasing tilbage

Finans og Leasing glæder sig over, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil droppe et benspænd mod finansiel leasing og flexleasing.

Det store afgiftslotteri
Karsten Lauritzen vil droppe et udskældt forslag om at nægte finansielle leasingselskaber ret til at betale forholdsmæssig registreringsafgift. Foto: Jens Dresling  Foto: Jens Dresling

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) bøjer sig for massiv kritik og vil fredag trække et indgreb mod finansiel leasing og flexleasing tilbage.

Det oplyser han til en række skattepolitiske ordførere i et brev, som Finans er i besiddelse af.

Indgrebet betød, at firmaer, der baserer sig på finansiel billeasing, hvor leasingtageren selv bærer risikoen for uventede værditab, fremover skulle betale fuld registreringsafgift i modsætning til almindelige leasingselskaber, der kun betaler forholdsmæssig registreringsafgift.

Forholdsmæssig registreringsafgift
  • På en ny bil betales 2 procent af den beregnede registreringsafgift per måned de første tre måneder.
  • Fra 3-36 måneder betales 1 procent per påbegyndt måned.
  • Efter 36 måneder betales 0,5 procent af registreringsafgiften per påbegyndt måned.
  • Hvis en helt ny bil med en registreringsafgift på 100.000 kr. leases i tre år, betales der altså 39 procent af afgiften i løbet af leasingperioden, svarende til 39.000 kr.

Finansiel leasing benyttes bl.a. af firmaer, der tilbyder flexleasing og tilbyder private at lease importerede, brugte drømmebiler.

Men forslaget vil både konflikte med de almindelige civilretlige regler, og da det ikke kan håndhæves over for virksomheder i udlandet, må man forvente, at leasingfirmaerne dribler uden om ved at flytte aktiviteterne ud af landet, lyder vurderingen ifølge et notat fra Skatteministeriet, som ministeren har vedlagt.

Indgrebet er en del af regeringens lovforslag om at sænke registreringsafgiften og samtidig sætte en stopper for bl.a. den bilvask-metode, som Finans har dokumenteret i en lang række artikler siden foråret.

Bilbranchen har brugt metoden til at veksle registreringsafgift til profit, og regeringen indgik i september en politisk aftale med Dansk Folkeparti om at skride ind over for denne manøvre.

Da lovforslaget, der skulle udmønte den politiske aftale, blev fremsat den 3. oktober, indeholdt den imidlertid til stor overraskelse for branchen også et indgreb mod finansiel leasing.

Elementet var ikke en del af den politiske aftale, og skattepolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, Dennis Flydtkjær, mener derfor, at det er embedsmændene, der selv har taget initiativ til at tage det med i lovforslaget.

Han har nu bedt skatteminister Karsten Lauritzen om at forklare, hvorfor det kom med.

»Der må være en problemstilling, som man har forsøgt at løse, og det kunne jo være, at man kunne løse det på en anden måde,« siger Flydtkjær.

I brancheorganisationen Finans og Leasing glæder direktør Christian Brandt sig over ministerens u-vending

»Det er positivt,« siger direktøren, der dog påpeger, at der stadig er »en hel del punkter« i lovforslaget, som organisationen vil arbejde på at få pillet ud igen.

Det var ikke torsdag muligt at få en kommentar fra Karsten Lauritzen.

BRANCHENYT
Læs også