Finans

Millioner fra formodede svindelvirksomheder blev sendt til somaliske hawala-netværk

Konkursramte virksomheder involveret i formodet svindel sendte tocifret millionbeløb til somaliske hawala-netværk. En bullet proof-metode til hvidvask, vurderer ekspert.

Artiklens øverste billede
Hawalanetwærk bliver brugt til at sløre pengespor. Illustration Anders Vester Thykier

Et tocifret millionbeløb fra selskaber involveret i formodet moms- og skattesvindel i Danmark er kanaliseret videre til somaliske netværk.

Det kan Finans og Information afsløre på baggrund af en omfattende kortlægning af et nyt kompleks af sager om formodet moms-, skattesvig og hvidvask. Flere hundrede millioner kroner er strømmet ud af 14 selskaber, der efterfølgende er gået konkurs med en moms- og skattegæld på over 300 mio. kr.

Omkring 20 mio. kr. blev sendt til Amaana Express og Ladan Express, som er to somaliske hawalanetværk. Hawalanetværk er kendt for at håndtere pengeoverførsler uden om de traditionelle finansielle systemer.

SERIE: Netop nu kører Danmarkshistoriens mest omfattende retssag om momssvindel, skatteunddragelse og hvidvask. 17 mænd er anklagede for at stå bag det formodede svindelsystem, som politiet har døbt Operation Greed. Finans og Information fulgte sporene fra sagen og har afdækket nye formodede svindelvirksomheder med moms- og skattegæld for flere hundrede millioner kroner. Metoderne er tilsyneladende ufortrødent blevet videreført fra Operation Greed, efter politiet slog til. Illustration: Anders Thykier

Overførslerne skete via selskaber i Dubai, som eksperter beskriver som hovedstad for somalisk hawala. Yderligere 13 mio. kr. blev overført til en konto i Kina tilhørende et nu nedlukket firma, der har samme navn som et tredje somalisk hawalanetværk.

At sende penge ind i et hawalanetværk er en perfekt måde at skjule udbyttet fra økonomisk kriminalitet, pointerer professor Tom Kirchmaier.

Han er tilknyttet London School of Economics og Copenhagen Business School og forsker bl.a. i hvidvaskbekæmpelse og økonomisk kriminalitet.

»Det virker som et meget professionelt setup til hvidvaskning. Det er en ”bullet proof”-metode,« siger Tom Kirchmaier.

Overførslerne åbner mulighed for, at pengene uopdaget kan blive sendt retur til Danmark og udbetalt i kontanter til deltagere i organiseret moms- og skattesvindel.

Hawalanetværk er ikke i sig selv ulovlige, men der er en stor iboende risiko for, at de bliver misbrugt til hvidvask og terrorfinansiering, hvilket både Interpol og det danske bagmandspoliti har advaret om.

»Kriminelle og kriminelle organisationer er tiltrukket af hawala, fordi det finansielle undergrundssystem er uigennemsigtigt,« siger John Cassara, ekspert i hvidvask og terrorfinansiering og tidligere agent og efterforsker for bl.a. den amerikanske efterretningstjeneste CIA og det amerikanske finansministerium.

Netværkene er ifølge Cassara umulige for efterretningstjenester at trænge ind i, fordi de opererer i et lukket og tillidsbaseret netværk og stort set uden papirspor og uden det hvidvaskforsvar, som ellers kendetegner den globale finanssektor.

Efter terrorangrebet i New York den 11. september 2001 blev verdens øjne rettet mod hawala-systemerne, og de amerikanske myndigheder lukkede en række hawala-banker – bl.a. den somaliske al-Barakat, som myndighederne mente, havde medvirket til at finansiere Al-Qaeda.

Gennem det seneste år har Finans og Information fulgt sporene fra Danmarkshistoriens mest omfattende sag om moms- og skattesvindel, Operation Greed. Her er mere end en halv milliard kroner ifølge anklagemyndigheden hvidvasket via bl.a. flere vekselbureauer. Også i Greed-sagen finder Finans og Information spor af overførsler til det somaliske hawala-netværk Amaana Express for 4,5 mio. kr.

Kriminelle og kriminelle organisationer er tiltrukket af hawala, fordi det finansielle undergrundssystem er uigennemsigtigt.

John Cassara, ekspert i hvidvask og terrorfinansiering

Skatteminister Morten Bødskov siger i et interview med Information og Finans, at han håber, at et styrket internationalt samarbejde og en bedre udnyttelse af de oplysninger, der bliver udvekslet, kan være med til at dæmme op for pengeoverførsler, hvor gevinsten fra svindel forsvinder via hawala-netværk.

»Vi er i gang, både med ressourcer, med lovgivning og med prioriterede kræfter til internationalt samarbejde,« siger Morten Bødskov.

»Vi har om nogen behov for at være med i de samarbejder, hvor vi kan være med til at forme en bredere og stærkere indsats mod svindelkonstruktioner, mod skattely, mod aggressiv skatteplanlægning og mod egentlig grov organiseret, økonomisk kriminalite, som mange af de her sager er.«

Finans og Information har forgæves forsøgt at kontakte de tre somaliske hawalanetværk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.