Finans

Ny milliardregning til kunderne: PFA's kæmpesats på Danske Bank er gået galt

I efteråret 2018 købte PFA voldsomt op i Danske Bank-aktien, som blev pensionsselskabets største aktieinvestering. Efterfølgende er Danske Banks kurs faldet kraftigt.

Artiklens øverste billede
»Vi havde håbet, at Danske Bank ville have performet bedre, men det har den ikke gjort. Det har indtil nu ikke været en god investering,« siger Kasper Lorenzen, investeringsdirektør i PFA. Foto: PFA

Det har kostet kunderne i PFA Pension dyrt, at pensionsselskabet har foretaget det største aktiesats i flere år på at købe Danske Bank-aktier, som efterfølgende er faldet voldsomt i kurs.

I andet halvår af 2018 købte PFA ca. 33 mio. stk. aktier i Danske Bank. Dermed mere end syvdoblede pensionsselskabet sin investering i banken.

PFA, der er landets største kommercielle pensionsselskab med en formue på 600 mia. kr. under forvaltning, vil ikke oplyse, hvor stort et tab, det har givet, men hvis man benytter gennemsnitskursen for Danske Bank i det halvår, hvor PFA gik på storindkøb, har pensionsselskabet tabt 1,4 mia. kr. på Danske Bank-investeringen.

Det har indtil nu ikke været en god investering.

Kasper Lorenzen, investeringsdirektør i PFA

Beregnet ud fra gennemsnitskursen købte PFA for mere end 5 mia. kr. Danske Bank-aktier i perioden.

»Vi havde håbet, at Danske Bank ville have performet bedre, men det har den ikke gjort. Det har indtil nu ikke været en god investering,« siger Kasper Lorenzen, investeringsdirektør i PFA.

Pensionsekspert Søren Andersen kalder det et meget stort sats på en enkeltaktie.

»Det er en stor enkeltinvestering, som PFA har bygget op på relativt kort tid. Dermed har man påtaget sig både en koncentrationsrisiko og en timingsrisiko,« siger Søren Andersen, der er indehaver af pensionsmæglerselskabet FPension.

PFA har købt sig ind i en bank med et ramponeret image.

Jørgen Svendsen, adm. direktør i AFPR

Det store køb af Danske Bank-aktier fandt sted i den periode, hvor banken offentliggjorde en omfattende undersøgelse af dens hvidvaskskandale i Estland.

I den forbindelse fratrådte først daværende topchef Thomas Borgen og senere på året daværende bestyrelsesformand Ole Andersen.

Men Danske Banks aktiekurs ligger i dag ca. 25 pct. under niveauet dengang.

»Det har været en uheldig investering. PFA har købt sig ind i en bank med et ramponeret image. PFA har analyseret forkert, i forhold til hvordan banken har udviklet sig,« siger pensionsekspert Jørgen Svendsen, der er adm. direktør i pensionsmæglerselskabet AFPR.

Inden det store opkøb var Danske Bank PFA’s 9. største investering i børsnoterede aktier. Men i løbet af andet halvår 2018 blev banken PFA’s klart største enkeltinvestering.

PFA ejede ved udgangen af 2018 Danske Bank-aktier for 4,9 mia. kr. Novo Nordisk var med 2,0 mia. kr. den næststørste investering.

Værdien af aktieposten i Danske Bank er lavere end det beløb, som PFA købte aktier for, fordi bankens aktiekurs faldt i perioden. Efterfølgende er den faldet yderligere.

Efter opkøbet udgjorde Danske Bank-aktien 4,8 pct. af PFA’s samlede investeringer i børsnoterede aktier. Seks måneder tidligere udgjorde den 1,0 pct.

»Det er en stor position. Men Danske Bank er en stor europæisk bankaktie, og den indgår i vores portefølje sammen med andre internationale bankaktier. Finanssektoren fylder relativt meget i vores portefølje,« siger Kasper Lorenzen.

Satset på Danske Bank blev foretaget i samme periode, som PFA investerede 3 mia. kr. i en usikret obligation fra flyudlejningsvirksomheden Nordic Aviation Capital, som pensionsselskabet anså for at have en lav risiko. Den obligation er siden blevet værdiløs og udgør det største tab i PFAs 104-årige historie.

»Vi er meget ærgerlige over af, at investeringen i NAC er endt, som den er,« skriver PFA’s bestyrelsesformand, Peder Hasslev, i en e-mail til Finans.

Det samlede tab på de to fejlslagne investeringer er på nuværende tidspunkt på mere end 4 mia. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.