Ukraines hvedeproduktion styrtdykker: FN frygter global fødevarekrise
Nye satellitbilleder viser, at den Ukrainske hvedeproduktion, som er en af de største i verden, bliver kraftigt reduceret som følge af Ruslands invasion. Det kan skabe global fødevaremangel og sult i flere verdensdele.
Hvedeproduktionen i Ukraine bliver formentlig reduceret med over en tredjedel sammenlignet med sidste år. Det viser en analyse af satellitbilleder fra det franske selskab Kayrros, ifølge den franske nyhedsstation France24.
Kayrros forudser ud fra satellitbillederne, at Ukraine vil være i stand til at producere 21 millioner ton hvede i år, hvilket er et fald på 12 millioner ton fra 2021 og et fald på 23 procent fra den gennemsnitlige høst over de seneste fem år.
Antallet af kronisk sultne mennesker vil vokse betydeligt, hvis det er tilfældet.
Den faldende produktion kommer som følge af Ruslands invasion af landet i februar, som bl.a. har medført, at der både er mangel på brændstof til landbrugsudstyr, samt at bønderne skal håndtere bombardementer og ueksploderet ammunition på markerne. Ovenikøbet har russerne angrebet flere af Ukraines eksportruter, så hveden ikke kan transporteres ud af landet.
Ukraine stod sidste år for 12 pct. af verdens hvedeproduktion, og derfor kan landets produktionsproblemer også ramme resten af verden hårdt.
I slutningen af februar ramte prisen på hvede det højeste niveau nogensinde, og selvom prisen er faldet lidt igen siden, ser udviklingen ikke ud til at vende. Det skriver The Guardian.
FN har tidligere advaret om at krigen i Ukraine kan føre til global fødevaremangel og hungersnød i flere del af verden. Mere end 50 lande er således afhængig af hvede fra Ukraine og Rusland. Det er især lande i Nordafrika, Asien og Mellemøsten, som vil blive ramt af stigende priser og mangel.
»Min største frygt er, at konflikten fortsætter - så vil vi have en situation med store fødevareprisstigninger i fattige lande, der allerede var i en ekstremt svag økonomisk situation på grund af Covid-19. Antallet af kronisk sultne mennesker vil vokse betydeligt, hvis det er tilfældet,« fortalte Maximo Torero, cheføkonomi i FN’s Fødevare- og landbrugsorganisation, i et interview i The Guardian i marts.
Også i Danmark kan de globale problemer mærkes på priserne i supermarkedet. I marts ramte fødevarepriserne herhjemme således det højeste niveau nogensinde.