Global

2,4 mio. amerikanere har meldt sig ledige den seneste uge

De samlede søgninger om arbejdsløshedsunderstøttelse i USA bragt op på knap 39 mio. Der er dog enkelte lyspunkter.

Antallet af ugentlige ledighedstilmelder falder fortsat. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard
USA

Netop offentliggjorte ledighedstal fra USA viser torsdag, at 2,43 mio. amerikanere har meldt sig ledige i den seneste uge.

Dermed har 39 mio. amerikanere søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse i USA i forbindelse med coronakrisen over de seneste ni uger.

»Jeg havde i min vildeste fantasi ikke forestillet mig ugentlige ledighedstilmeldinger i millionklassen for bare et par måneder siden. Men det er ligefrem blevet vanlig kost og har været tilfældet i ni uger i streg nu. En mere positiv tendens i tallene er derimod, at det ugentlige antal bliver stadig mindre,« siger Jeppe Juul Borre, som er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, ifølge Ritzau.

Han henviser til, at tallet for for halvanden måneds tid siden var på plussiden af seks millioner om ugen, men det er droslet til nu to mio. personer.

Også Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, er overrasket over den amerikanske ledighed.

»Det er et vanvittigt højt tal, der viser at ca. 25 pct. af den amerikanske arbejdsstyrke nu har søgt om arbejdsløsunderstøttelse over de seneste ni uger. Det viser med al tydelighed, at vi i øjeblikket er vidne til den værste krise på det amerikanske arbejdsmarked siden den store depression i 1930’erne,« siger han og understreger, at også han ser lyspunkter i torsdagens ledighedstal.

»Først og fremmest er der tale om den laveste ugentlige stigning i ledigheden siden viruskrisen ramte den amerikanske økonomi i midten af marts. Men nok så vigtigt er stigningen i antallet af gentagne ansøgninger bremset en smule op over de seneste to uger. Det kan meget vel være de første spæde tegn på, at ledigheden i USA nu er ved at toppe,« siger Tore Stramer.

Men selv om der ifølge cheføkonomen er tegn på, at ledigheden i USA er ved at toppe, så vil ledighedskøen formentlig kun langsomt svinde ind igen, mener han:

»Usikkerheden er fortsat betydelig, og såvel forbruget som investeringerne vil formentlig kun langsomt komme til hægterne igen. Dertil vil flere brancher inden for bl.a. hotel- og restaurationsbranchen fortsat være voldsomt tynget af virusudbruddet. Vi må derfor også berede os på, at genopretningen af den amerikanske økonomi bliver langsom og bumlet. Risikoen for et længerevarende tilbageslag er dertil fortsat overhængende.«

USA er vores største eksportmarked, og sidste år rundede eksporten af varer og tjenester et rekordniveau på knap 155 mia. kr. Det betyder, at op imod 80.000 danske jobs er direkte afhængige af eksporten til USA. En længerevarende økonomisk nedtur i USA vil derfor også ramme den danske eksport hårdt og koste danske jobs ifølge Tore Stramer. Hvor stor eksportnedgangen ender med at blive er dog ifølge cheføkonomen usikkert.

»Men en samlet nedgang i eksporten til USA i år på op i mod 7-10 pct. kan desværre ikke udelukkes på nuværende tidspunkt,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også