Aktier

Olienedsmeltning sænkede aktierne i USA - futures falder

Prisen på olie hamrede mandag i USA ned til helt utrolige minus 38 dollar, da de amerikanske lagre nu er fyldt til randen, og investorerne ikke ved, hvad de skal gøre med de fysiske olieleverancer.

Det trak den generelle stemning i aktiemarkedet ned, selv om der var flere gode nyheder på coronafronten - blandt andet en melding om, at New York tilsyneladende er forbi smittetoppen, og at præsident Trump ser på en genåbning af den offentlige forvaltning.

Det brede S&P 500-indeks faldt 1,8 pct., og Dow Jones-indekset mistede 2,5 pct. Teknologitunge Nasdaq bakkede også 1,0 pct.

Tirsdag morgen var der en anelse mere optimisme i markedet fra start. Men optimismen er siden blevet skudt ned af rapporter om, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er i kritisk tilstand efter en operation for hjertekar-problemer.

Usikkerheden om Kim som stabiliserende faktor i Asien sender de store amerikanske indeksfutures ned med 0,5-0,8 pct.

Olieprisen, målt på juni-futuren, faldt i USA med 16,0 pct. til 21,02 dollar, mens maj-futuren, som snart udløber og derfor står lige foran levering i oliebyen Cushing i Oklahoma, droppede hele 300 pct. til langt ned i negativt territorium i minus 36,76 dollar per tønde.

Markedet er ramt af et kæmpe fald i efterspørgslen på grund af den markant lavere økonomiske aktivitet i verden efter coronaudbruddet.

Og især i USA er olien under pres, da landets lagerfaciliteter allerede fyldte til randen, og en aftale i Opec+ om en reduktion af produktionen på kun det halve af det anslåede fald i efterspørgslen har ikke hjulpet.

- Alt for meget olie, og ikke noget sted at putte den hen, siger Kit Juckes, seniorstrateg hos Société Générale, til Financial Times.

Efter to uger med stigninger på samlet mere end 15 pct. i S&P 500 er markedet også løftet fra bunden for en måned siden med næsten 28 pct., og det rejser spørgsmålet, om det er steget for meget og for hurtigt.

- Indtil vi ser en top i de globale smittetilfælde, og vi har mere klarhed over, hvornår og hvordan den globale økonomi genåbner, er det for tidligt at positionere sig i forhold til et vedvarende bull-marked. Der kan komme rigeligt med markedsvolatilitet og op- og nedture, som vi så for en måned siden, sagde Candice Bangsund, porteføljeforvalter hos Fiera Capital, til The Wall Street Journal.

Investorerne har da også øget deres sats på kursfald til et af de højeste niveauer i årevis, skriver samme avis.

I S&P 500-indekset faldt energiaktierne i sagens natur tungt med 3,3 pct., og trak dermed ned i markedet denne mandag, ligesom forsyning mistede 3,9 pct.

I den anden ende klarede sundhedsaktierne sig bedst med et fald på 0,8 pct., mens kommunikationsservice og cyklisk forbrug mistede 0,9 og 1,3 pct. - da hjemme-på-sofaen-aktien Netflix og stay-at-home-aktien Amazon holdt hånden under udviklingen.

Amazon har under coronakrisen oplevet stigende efterspørgsel og derfor faktisk ansat hundredetusinde af ekstra medarbejdere, og aktien steg mandag med 0,8 pct. og trak mest op i det faldende S&P 500-indeks.

Netflix, som tirsdag vil komme med sit kvartalsregnskab, vandt samtidig 3,4 pct. Streamingtjenesten er steget med 37 pct. siden nytår.

I den modsatte vægtskål tyngede Microsoft med et minus på 2,0 pct., og Apple mistede 2,1 pct. I energisektoren faldt de store olieproducenter som Exxon Mobil og Chevron med 4,7 og 4,1 pct.

Halliburton klarede sig imidlertid noget bedre med en lille stigning på 0,7 pct., der kunne lægges oven i fremgangen på 13,6 pct. fra fredag.

At olieserviceselskabet kunne sejle mod oliestrømmen mandag skyldtes, at koncernen har valgt at skære 33 pct. af sine planlagte investeringer fra, så niveauet nu er 800 mio. dollar.

Det opvejede, at tallene for første kvartal viste et tab på 1 mia. dollar.

Kemikæmpen Dupont suspenderede mandag sine forventninger til 2020. Det amerikanske selskab fortalte dog, at første kvartal ventes at have været "stærkt" med en justeret indtjening per aktie på 0,82-0,84 dollar mod ventet 0,69 dollar ifølge Bloomberg News. Aktien steg med 3,6 pct.

Endelig kom luftfartsselskabet United Airlines mandag med foreløbige tal for første kvartal, som viste et underskud på 2,1 mia. dollar. Aktien faldt med 4,4 pct. og har nu mistet næsten 70 pct. i år.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.