Europa/middag: Oliesektoren er hårdt ramt efter massivt prisfald
Et kollaps i oliepriserne er med til at skabe en nervøs stemning på de europæiske aktiemarkeder tirsdag, hvor en stribe regnskaber også tiltrækker sig opmærksomhed.
Mismodet hos investorerne skinner igennem på samtlige af de store aktiebørser i Europa. I Tyskland falder DAX-indekset 2,7 pct., i Frankrig bakker CAC 40-indekset 2,6 pct., og i Storbritannien taber FTSE 100-indekset 1,9 pct.
Prisen for en tønde amerikansk råolie til levering i maj faldt mere præcist til minus 37,63 dollar ved lukketid i New York mandag.
Det har skabt stor usikkerhed på de finansielle markeder og medvirker til et fald i det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks 2,2 pct. tirsdag ved middagstid.
Olieselskaberne er også under pres på aktiemarkederne i Europa, og olie- og gassektoren oplever med et samlet minus på 3,9 pct. det største fald i det fælleseuropæiske indeks tirsdag.
Prisen på den europæiske referenceolie, Brent, nåede tirsdag formiddag det laveste niveau siden 2002, da den krøb under 20 dollar. Klokken 11.15 var prisen 19,76 dollar, hvilket er hele 22,7 pct. mindre end mandag aften.
Aktien i den hollandske oliegigant Shell dykker 5 pct., franske Total falder 4,6 pct., og norske Aker BP og Equinor bakker henholdsvis 4,6 pct. og 3,5 pct.
Det hollandske betalingsfirma Adyen går mod strømmen med et kurshop på 5,4 pct.
Selskabet, der blandt andet håndterer betalinger for Uber og Ebay, har offentliggjort regnskabstal for første kvartal, hvor toplinjen hos Adyen voksede.
Driftsmarginen (EBITDA-marginen) faldt omvendt, men det skyldtes i høj grad omkostninger til markedsføringskampagner, og at selskabet bød velkommen til 169 nye ansatte i kvartalet.
Regnskabet for første kvartal fra finske Wärtsilä skaber omvendt ingen form for begejstring blandt investorerne, der sender aktien 8,7 pct. ned på børsen i Helsinki.
Selskabets ordreindgang faldt med 12 pct. i kvartalet til 1,2 mia. euro. Ordrebogen for marts faldt desuden med 4 pct. til 5,7 mia. euro, da coronavirussets konsekvenser begyndte at kunne mærkes, skriver selskabet, der blandt andet producerer skibsmotorer.
/ritzau/FINANS