Investor

Udenlandske spekulanter retter deres angreb mod de store danske aktier

Der er ikke tegn på, at udenlandske spekulanters short-handler med danske aktier skaber udsving på aktiemarkedet, konkluderer Finanstilsynet i en analyse.

I filmen "The Big Short" spiller Christian Bale en kapitalforvalter, der tjente milliarder på at satse på en nedtur på boligmarkedet. Foto: Jaap Buitendijk

På fem år er aktiespekulanters angreb med short-positioner i danske selskaber seksdoblet til ca. 28 mia. kr. Stigningen er så markant, at Finanstilsynet har udarbejdet en analyse for at finde ud af, hvad selskaberne under angreb har til fælles.

I analysen konkluderer Finanstilsynet, at det oftest er de største og mest handlede danske aktier, der kommer under angreb. Og det lader ikke til at have betydning, om det er en god eller dårlig periode for aktiemarkedet, når spekulanterne beslutter sig for at satse på et fald i en aktie.

»Når vi ser på data, tyder det ikke på, at short sellerne agerer procyklisk. Dvs. ved kursfald ser vi ikke, at de øger deres korte nettoposition ved at sælge flere aktier og dermed forstærker kursfaldet. På samme måde er der heller ikke tegn på, at short sellerne generelt køber aktier, når kursen stiger og dermed kommer til at presse kurserne yderligere op,« udtaler Anders Balling, der er underdirektør i Finanstilsynet.

Bl.a. på den baggrund konkluderer han, at stigningen i antallet af short-positioner isoleret set ikke kan siges at være med til at lave skvulp på det danske aktiemarked.

»Der er ikke tegn på, at short sellerne generelt bidrager til større udsving på aktiekurserne,« siger Anders Balling.

Analysen viser også, at det oftest er udenlandske spekulanter - især fra USA og Storbritannien - der forsøger at skabe afkast på faldende danske aktiekurser. Den viser også, at de ofte holder short-positionen i ganske kort tid, idet 70 pct. af positionerne bliver lukket, inden der er gået tre måneder.

Når de udenlandske spekulanter satser på nedtur i danske aktier, kan det være med til at skabe uro blandt investorerne. For hvad har spekulanterne set, som giver dem grund til at shorte? Men flere gange har det vist sig, at de mest shortede aktier faktisk klarer sig bedre end gennemsnittet, hvorfor spekulanterne ender med at tabe på deres sats.

Læs også
Top job