Valutamarkederne gik amok – udløste ”flash crashes”
Flere valutakryds oplevede onsdag aften meget store bevægelser. Det er et tegn på risikoaversion blandt investorerne, lyder det fra Danske Bank.
Uroen på finansmarkederne er ikke løjet af i det nye år. Det viste onsdagens udvikling på valutamarkederne, hvor der opstod såkaldte flash crashes, så den japanske yen på meget kort tid blev styrket kraftigt over for andre valutaer.
Normalt er udsvingene i de store valutakryds begrænsede. Men onsdag aften steg den japanske yen på kort tid med f.eks. ca. 7 pct. over for den australske dollar, mens stigningen over for den amerikanske dollar nåede op på næsten 4 pct. Begge valutakryds rettede sig senere, men den japanske yen er kommet styrket igennem aftenen og natten.
»Det var ret voldsomt, og det blev formentlig forstørret af algoritmehandel, hvor computere laver en masse handler på meget kort tid,« siger Thomas Harr, der er global analysechef i Danske Bank.
Forklaringen på de store udsving på valutamarkedet skal formentlig findes i USA, hvor verdens mest værdifulde selskab kom med en nedjustering.
»Det skete efter Apples nedjustering, der var drevet af udviklingen i Kina. Det er måske en konsekvens af handels- og techkrigen mellem USA og Kina,« siger Thomas Harr.
Det fik altså investorerne til at trække følehornene til sig og søge mod sikker havn.
»Yen’en har rollen som safe haven. Japan er kreditor og har derfor været en stor global investor de seneste årtier. Når der sker negative ting på den globale scene, hiver de japanske investorer penge hjem, og det styrker yen’en,« siger Thomas Harr.
Han peger på, at onsdag aftens udvikling på valutamarkedet er udtryk for, at investorerne har fået mindre mod på at tage risiko.
»Vi er i nogle meget volatile markeder. Den globale økonomi ser svagere ud, og markederne kan ikke lide en nedjustering af de globale vækstforventninger, samtidig med at centralbankerne ikke er klar til at holde hånden under dem. Så udviklingen i yen’en er udtryk for den risikoaversion, der er i globale markeder for øjeblikket,« siger Thomas Harr.