Økonomien kan have det bedre end dens rygte
Stemningsskiftet på aktiemarkedet, som indtrådte omkring nytår, ser på det seneste ud til at få støtte fra bedre signaler fra amerikansk og – især- europæisk økonomi.
Meget tyder på, at afmatningen i især europæisk økonomi i slutningen af 2018 var knyttet til nogle usædvanlige udsving i lagerbeholdninger, industriproduktion og udenrigshandel, som havde at gøre med erhvervslivets frygt for en kommende handelskrig. Tilsammen kan udsvingene have givet et skævt billede af økonomien, hvilket selvfølgelig er mere end vanskeligt at se, mens man står i det.
De aktuelle økonomiske forårsspirer kan være tegn på, at væksten er i færd med at bevæge sig ud af et unormalt forløb og ind i et mere normalt vækstbillede. Eksempler på de konkrete signaler er de nyligt udsendte tal for USA bruttonationalprodukt i 4. kvartal fra USA og fra Tyskland. Begge viste de, at der havde været en stor opbygning af varelagre i 3. kvartal efterfulgt af stor nedbringelse i 4. kvartal i Tyskland og stort set uændrede varelagre i USA.
Selvfølgelig har der også været en masse andre faktorer i spil, men lagerbevægelserne ser under alle omstændigheder ud til at have spillet en stor rolle for dårlige makrotal sidst i 2018.
Sat på spidsen kan man sige, at aktiemarkedet allerede ved nytårstide opdagede, at det gik bedre med økonomierne, end hvad mange troede, hvilket satte fart i aktiekursstigningerne. Og at det første er på det seneste, at obligationsmarkedet er nået frem til samme erkendelse med stigende obligationsrenter til følge. Igen er det selvfølgelig en forenklet fremstilling, idet at blødere signaler fra centralbankernes først på året var med til at ændre renteforventningerne på finansmarkedet i nedadgående retning, hvilket også støttede aktiemarkedet.
Set fremad bliver det vigtigt, om der på et tidspunkt kommer et nyt skift i finansmarkedets renteforventninger, hvis signalerne fra økonomierne holder sig ”på den gode side”. Sandsynligheden taler for, at markedsdeltagerne hurtigt kan vende rundt og igen begynde at forvente pengepolitiske stramninger og højere renter. Det kan blive en udfordring for aktiemarkedet og vil videre kunne sende obligationsrenterne yderligere op hen ad vejen.
Samtidig skal dog understreges, at der er mange usikkerheder i spil i øjeblikket, som gør sigtbarheden lav omkring udsigterne for økonomierne og finansmarkederne: Der er risiko for, at USA øger importtolden på biler fra EU, hvilket vil være alvorligt for europæisk økonomi. Desuden er der usikkerhed omkring brexit og Italien, og den amerikanske økonomi forventes at kunne matte mærkbart af senere i år, hvor effekten af Trumps skattelettelser klinger af.
Men indtil videre er billedet, at økonomierne ser ud til at have det bedre, end hvad signalerne pegede i retning af for et par måneder siden.