Investor

Krakbank-revisorer ramt af bøde... på 15.000 kr.

To Ernst and Young-partnere får, fem år efter Amagerbankens krak, bøder for at have advaret for lidt om bankens omstridte 2008-regnskab.

Artiklens øverste billede
Et stærkt omstridt regnskab fra den senere krakkede Amagerbank gav ikke nok informationer om bankens problemer, lyder det nu i en kendelse fra Revisornævnet.

Et mere end fem år gammelt bankkrak, der kostede staten og aktionærer milliarder, sender nu en regning på to gange 15.000 kr. til to partnere i revisorkæmpen Ernst and Young.

Det er kuratorerne i boet efter Amagerbanken, der på grund af utilfredshed med bankens stærkt omdiskuterede 2008-regnskab har indbragt bankens to daværende eksterne revisorer, Anders Duedahl-Olesen og Torben Bender, for Revisornævnet.

I en lang og omfattende afgørelse frifindes begge de to revisorer, som i 2008 arbejde for Ernst and Young-fusionspartneren KPMG, for flere klagepunkter, men falder altså på, at regnskabet grundlæggende ifølge nævnet havde markante oplysningsmangler.

Især er den supplerende oplysning om usikkerhed ved bankens udlån, revisorerne kom med, ikke nok ifølge afgørelsen:

Rigmanden Karsten Ree blev storaktionær i Amagerbanken i slutningen af 2009. Bankens regnskab for året før havde dog klare mangler, lyder det nu i en afgørelse fra Revisornævnet. Foto: Polfoto

»Revisornævnet finder (..), at der er givet utilstrækkelige oplysninger om baggrunden herfor.«

»Der findes endvidere ikke at være givet fuldt tilstrækkelige oplysninger om de konkrete forudsætninger for de regnskabsmæssige skøn, således at regnskabslæseren har tilstrækkeligt grundlag til at forholde sig til dette.«

Altså, en læser af Amagerbankens regnskab har ikke haft de nødvendige informationer til at forstå bankens sundhedstilstand.

Begge revisorer kendes også skyldige for ikke at oplyse om, at Amagerbanken ikke sondrede korrekt mellem privat- og erhvervsudlån.

De manglende oplysninger om den pressede bank, hvis krak kostede både staten, aktionærerne og usikrede kreditorer et samlet milliardtab, skal give de to revisorer en bøde på 15.000 kr. hver, lyder det fra Revisonævnet.

Nævnet har tidligere gentagne gange været under kritik for at give relativt lave straffe - kun to gange siden årtusindeskiftet har man således frataget en revisor tilladelsen.

Ingen af de to revisorer, der i dag begge er godkendt af Finanstilsynet til at revidere bankregnskaber, ønsker at udtale sig. EY oplyser dog, at man er uenige i kendelsen, fordi man mener, at der var betydelig omtale af usikkerhed og risici i årsrapporten for, hvor man altså også afgav supplerende oplysninger. Revisorkæmpen overvejer derfor at tage sagen videre:

»Supplerende oplysninger i en revisionspåtegning var noget helt ekstraordinært og usædvanligt i en årsrapport for en børsnoteret bank på dette tidspunkt. Vi overvejer pt., hvorvidt vi skal indbringe sagens afgørelse for en domstol. Vi vil dog også tage med i betragtning, at der er tale om begrænset kritik, og at der allerede brugt alt for betydelige ressourcer på denne sag fra såvel EY som kurator for Amagerbanken,« lyder det i en mail fra Ernst and Young-pressechef Michael Basland.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.