Gå på aktiejagt i japan
Det japanske aktiemarked har været blandt verdens billigste længe, hvor de japanske selskaber har halset efter sine amerikanske modstykker. Udviklingen går stadig langsomt, da der stadig er mangel på gennemsigtighed på et marked, hvor ejerskabet ikke altid er gennemskueligt.
Gennemsnitsalderen i selskaberne er stadig høje og mængden af uafhængige bestyrelsesmedlemmer er stadig lav. Desuden foregår mange af bestyrelsesmøderne på de samme dage, hvilket gør det vanskeligt for aktionærerne at deltage. Det er dog under kraftig forandring i disse år. En sådan situation bør tiltrække alle værdibaserede investorer, der godt kan lide at gøre en god handel.
For at styrke selskabernes konkurrencekraft og genoplive den japanske økonomi indførte premierminister Shinzo Abes regering retningslinjer for god praksis i 2014 og regler for god selskabsstyring i 2015. Disse retningslinjer pålægger selskaberne at forbedre kapitalallokeringen og blive mere aktionærvenlige. Den japanske centralbank og den statslige pensionsfond er begyndt at investere i indenlandske aktier og aktionærerne øger aktiviteten. For at fremskynde udviklingen går stadig flere aktivistiske investorer ind i de japanske selskaber. Vi står derfor nu i en situation, hvor en lang række selskaber i Japan ganske enkelt er for billige til, at det kan ignoreres. Lad mig komme med tre gode eksempler.
Bank of Kyoto er en konservativ regional bank med en stor kontantbeholdning og en gigantisk egenbeholdning af værdipapirer, med kendte selskaber som bl.a. Nintendo og Kyocera. Ifølge vores analyse vurderer markedet ikke værdien af egenbeholdningen korrekt. Bank of Kyoto handles derfor til 50 procent af den bogførte værdi og en udløsende faktor for, at aktiekursen skal stige til sit rette niveau kan være, at banken begynder at sælge sine positioner og udbetale kapital til aktionærerne, i stedet for at fortsætte med at opbygge sin egen portefølje.
Teikoku Sen-I er et lignende tilfælde. Selskabet har rødder i tekstilindustrien fra 1900-tallet, og selskabet har i dag specialiseret sig i beskyttelsestøj, brandbeskyttelse og antiterror-udstyr. Selskabet har desuden en stor investering i ejendomsselskabet Hulic. Kernevirksomheden vurderes til næsten ingenting, når man ser bort fra værdien på positionen i Hulic. I april øgede den japanske aktivistiske investor, Sparx, ejerskabet i selskabet markant og præsenterede krav om værdiforøgende forandringer, blandt andet en plan for udbytte til aktionærerne. Teikoku har rapporteret gode resultater de sidste kvartaler og det afspejles i aktiekursen. Vi ser fortsat et kurspotentiale i aktien på 50 procent og vi har øget investeringen i løbet af sommeren
SoftBank er et af Japans ekstremt succesfulde teknik- og telecomselskaber. Selskabet ledes af grundlæggeren Masayoshi Son, der har status som lidt af et geni i Japan. De har en stor portefølje af investeringer og er blandt andet storejer i den kinesiske onlinehandelsvirksomhed Alibaba. Selskabet handles til under 45 procent af værdien af den bogførte værdi, og vi ser også her en mulig katalysator for en kursstigning, hvis selskabet begynder at sælge ud af nogle af sine positioner i andre selskaber og begynder at give aktionærerne udbytte.
For en ekstremt prisbevidst valueinvestor, er prisen på de japanske selskaber særdeles tiltalende, når man kigger på, hvad de ejer. I takt med at reformerne begynder at sætte sine spor på landets aktiemarked, er der et godt potentiale for nye højder.