Aktier

USA/lukning: Solidt plus på genåbningsplan - Boeing og banker i boost

De amerikanske aktier endte fredagen med et to-tre pile op, efter at USA's præsident Donald Trump torsdag aften præsenterede en plan for en gradvis åbning af USA's økonomi.

Den positive stemning fik også en hestesko på nyheden om, at biotekselskabet Gilead muligvis har en middel, der kan bekæmpe symptomerne fra Covid-19, ligesom Boeing torsdag aften meldte om en genstart af sin produktion.

Det brede S&P 500-indeks steg derfor med 2,7 pct., og indekset vandt samlet 3,0 pct. gennem ugen. Dow Jones-indekset steg også 3,0 pct., mens teknologitunge Nasdaq derimod vandt mere moderate 1,4 pct.

Mandag morgen lægger investorerne forsigtigt ud. De store indeksfutures indikerer en åbning senere på dagen på Wall Street med kursfald på 0,1-0,3 pct.

GUVERNØRERNES ANSVAR

Præsident Trump præsenterede torsdag sin plan for en gradvis eller delvis genåbning af økonomien, hvor delstaternes guvernører får lov at træffe beslutningen baseret på den lokale situation.

- Trumps plan om en genåbning og nyheden om Gilead skaber optimisme. Trump kom med en decideret plan, ikke bare løs snak om en snarlig plan, og det handler folk på fredag, lyder analysen fra Lars Skovgaard Andersen, der er seniorstrateg i Danske Bank.

ALLE SEKTORER STEG

I S&P 500-indekset var alle sektorer i plus. Bedst gik det for energiaktierne, som steg med 10,4 pct. Trods endnu et fald i olieprisen på næsten 9 pct. til nu godt 18 dollar, hvilket er markant under de 61 dollar, som en tønde olie kostede i USA ved nytår. Olieaktierne vandt dog frem på udsigten til en genåbning i USA, fordi det vil øge efterspørgslen på brændstof.

Finansaktierne gik også op med 5,6 pct. på udsigten til en genåbning og til, at der kan kommer gang i økonomiens hjul igen. I den anden ende gik det ikke helt så hurtigt for for it-aktierne eller kommunikationsservice, som begge vandt 1,4 pct.

- Det sker det, at når der udbryder fred, så er der noget, som har klaret sig alt for godt. Eksempelvis it-aktierne. Når der kommer fokus på, at verden bliver bedre, skal pengene nemlig tages et sted fra, siger Danske Banks seniorstrateg.

APPLE SÆNKET

Efter en håndfuld positive dage var der fredag minusser til Apple og Amazon på 1,4 pct. hver især, da investorerne i stedet kastede kærligheden på andre cykliske aktier, som har været ramt af udsalg. Goldman Sachs sænkede også sin anbefaling af Apple til "sælg", da banken ser et fald i salget af iPhones på 36 pct. i andet kvartal.

- Goldman Sachs har nedjusteret Apple. Så skal man lige have pengene ud af de her nylige vindere. Og dem, som har været under pres, får pengene i stedet. Derfor stiger olie og bankerne kraftigt, konkluderer Lars Skovgaard Andersen.

På samme konto tog streamingkæmpen Netflix sig også en pause i kursopgangen, som ellers har sendt aktien op i rekordniveau. Aktien faldt med 3,7 pct., mens den dog har vundet knap 30 pct. siden udgangen af 2019.

USA's største bank, JPMorgan Chase, steg med 9,0 pct., mens Bank of America vandt 8,7 pct., og Citigroup gik op med 12,2 pct. De to oliekæmper Exxon Mobil og Chevron vandt desuden 10,4 og 9,0 pct.

BOEING GENSTARTER PRODUKTIONEN

Boeing bragede også i vejret med 14,7 pct. - på trods af nyheden om et ordretab på 69 styk 737 MAX-fly. Boeing annoncerede nemlig torsdag aften to andre gode nyheder. For det første kalder koncernen i næste uge 27.000 ansatte i Seattle tilbage på arbejde, da produktionen der genoptages. Ikke nok med det vil fabrikken også genstarte produktionen af netop 737 MAX, der har været på pause siden januar, fordi flytypen har globalt flyveforbud efter to styrt i 2018 og 2019.

Biotekselskab Gilead steg også med 9,7 pct., da midlet Remdesivir skulle have vist gode resultater i behandling af coronasyge ved at reducere feber og lungelidelser.

Blekæmpen Procter & Gamble kom også med nyt i form af sine tal for det forskudte tredje kvartal. Her var omsætning en anelse under det ventede, mens bundlinjen omvendt var lidt bedre. Aktien steg 2,6 pct.

Bilproducenten Ford gik også op med 3,6 pct., selv om foreløbige regnskabstal viste et underskud på 2 mia. dollar. En omsætning omkring 34 mia. dollar var dog en halv milliard mere end ventet.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.