Karriere

Fejlene til samtalen der kan koste dig jobbet

Det er en dum idé at bryde ud i sang, bede om en cocktail eller et lykkebringende græskar. Her følger do's and dont's til jobsamtalen.

Ordentlig forberedelse er nøglen til en succesfuld jobsamtale. Foto: Tim Gouw / Ideationkings.com

Fem minutter.

Så lang tid har du til at danne et godt førstehåndsindtryk til jobsamtalen.

I en nylig undersøgelse fra konsulenthuset CareerBuilder vidste halvdelen af de adspurgte arbejdsgivere inden for fem minutter, om en kandidat var den rette til stillingen.

Det skriver CNN Money, der i den forbindelse har samlet en række råd til, hvad man skal gøre, og hvad man absolut ikke skal gøre, under jobsamtalen.

Det første råd er at droppe telefonen inden samtalen og i stedet tale lidt med receptionisten.

»Det er i høj grad det ordentlige håndtryk, small-talken og de spørgsmål, du stiller på vej ind til samtalen, der afgør, om du kommer videre til næste runde,« siger karrierekonsulent hos CareerBuilder, Michael Erwin.

Inden man går ind i lokalet, er det godt at kende til virksomhedens historie, strategi, produkter/services, men også lidt om personen, der har én til samtale.

Ens elevatortale (en 30 sekunders enetale, der kan lires af på den tid, det tager at tage en elevator) skal øves grundigt.

»Fortæl mig lidt om dig selv«, er nemlig et af de spørgsmål, der tit bliver stillet til samtalen, men samtidig er et af de sværeste at svare godt på, forklarer Michael Erwin.

»Gør det kort og lad vær med at gentage det, der står på dit CV. Lav en kobling mellem din erfaring og jobopslaget og vær ikke genert omkring personlige oplysninger som f.eks. et frivilligt arbejde,« lyder hans opfordring.

Det er desuden ikke kun arbejdsgiveren, der skal stille spørgsmål. Ansøgere, der i stand til at stille skarpe og relevante spørgsmål til virksomheden, virker ikke bare engagerede, men signalerer også et godt forarbejde.

»Arbejdsgivere vil stille en masse spørgsmål til, hvorfor du er den rette kandidat, men de bliver ofte mere imponerede over din evne til at stille dem spørgsmål tilbage,« siger Michael Erwin.

Det skal du ikke gøre:

Er du ikke ordentlig forberedt, åbner du en ladeport for fejl senere i interviewet.

»Alt for mange ansøgere tror, de kan gå ind til samtalen og winge den. Desværre er det ofte de ansøgere, der bliver husket af alle de forkerte grunde,« siger Michael Erwin.

Blandt undersøgelsens tilbagemeldinger fortæller arbejdsgivere om ret vilde oplevelser, hvor ansøgere har gjort sig uheldigt bemærket.

En ansøger brød ud i sang midt i samtalen, en anden bad om en drink, en tredje om et »lykkebringende« græskar, og en har sågar spurgt, om han måtte smage arbejdsgiverens kaffe.

Selvom disse fejltrin ligger i den ekstreme ende, findes der mindre fejl, der forhindrer en kandidat i at få jobbet.

Næsten tre fjerdedele af arbejdsgiverne i undersøgelsen fortæller, at løgne vil diskvalificere en ansøger.

Mere end to tredjedele mener, at besvarer man et opkald eller en sms under samtalen, er ens muligheder ødelagte.

Sluk derfor telefonen. Det er de færreste arbejdsgivere, der vil forstyrres, lyder rådet fra Michael Erwin.

Derudover nævner halvdelen af arbejdsgiverne fejl som banderi, forkert påklædning, mangel på troværdighed eller kritik af en nuværende eller tidligere arbejdsgiver, som faktorer, der gør, at man falder fra undervejs. 

Det er dog ikke kun det, du siger, der kan hæmme dine chancer til jobsamtalen.

I undersøgelsen rapporteres det, at to tredjedele af ansøgere ikke skaber øjenkontakt. Mere end 30 pct. smiler ikke, nørkler med noget under bordet eller har en dårlig kropsholdning.

Hold styr på dine arme. 26 pct. af arbejdsgiverne fortæller, at rør man for meget ved sit hår eller ansigt eller give et svagt håndtryk, efterlader det et negativt indtryk.

Har man undgået alle de ovenstående fejl, er det stadig langt fra sikkert, at man lander jobbet.

En stor del af udvælgelsen handler i lige så høj grad om, hvorvidt man passer ind i arbejdskulturen.

»Arbejdsgivere vil rigtig gerne se, at du ikke blot er i stand til at udføre jobbet, men også er god at arbejde sammen med. Det handler langtfra kun om det, der står på dit cv,« konkluderer Michael Erwin.

BRANCHENYT
Læs også