Karriere

Tre ud af 10 danskere er utilfredse med deres løn

Gratis frugt, massageordninger og god kaffe gør det ikke alene. Motivation, jobtilfredshed og løn hænger uløseligt sammen, fastslår ny undersøgelse.

Din tilfredshed med din løn og din generelle jobtilfredshed er to sider af samme sag, viser ny undersøgelse. Foto: Arkivfoto

Din løn er vigtig. Faktisk er den en af hovedårsagerne til, at du enten er glad for dit job – eller drømmer om at skifte.

Det fastslår en undersøgelse, som rådgivningsfirmaet AS3 har lavet i samarbejde med Epinion for Finans.

Her fremgår det, at 3 ud af 10 danskere er utilfredse med deres løn – og at der er en tydelig sammenhæng mellem, hvornår vi er tilfredse med vores løn og vores job.

»Den traditionelle opfattelse blandt mange danske HR-folk og ledere er, at lønnen ikke er afgørende, når vi taler om motivation og fastholdelse af medarbejdere. Men undersøgelsen viser faktisk, at lønnen er en af de vigtigste årsager til, at danskere siger deres job op og flytter til en anden virksomhed,« fastslår Finn Lund Andersen, der er direktør i AS3.

Blandt den gruppe, der svarer, at de mener, at deres løn stemmer overens med deres indsats, evner og erfaringer er jobtilfredsheden også klart størst. Hele 78 pct. svarer her, at de er meget tilfredse eller tilfredse med deres job.

Mens der i den gruppe, som svarer, at de i mindre grad oplever, at deres løn stemmer overens med den indsats, de leverer, kun er 19 pct. der også er meget tilfredse med deres job.

Undersøgelsen viser også, at vi langt hen ad vejen baserer vores tilfredshed med vores lønniveau på baggrund af sammenligning.

59 pct. svarer, at de sammenligner med kollegaer eller venner og bekendte i lignende job, når de skal vurdere deres egen løn.

»Det er derfor en illusion, at vores løn er fortrolig og personlig,« konstaterer Finn Lund Andersen og påpeger, at det i øvrigt kan blive dyrt for virksomhederne at have medarbejdere, der er utilfredse.

»For de fleste virksomheder er de eksterne jobskifte en meget stor omkostning. De økonomiske omkostninger til rekruttering og introduktion løber ofte op i hvad der svarer til mellem 3 og 6 månedslønninger, når nøglemedarbejdere rejser,« siger han.

Finans har i serien Ansvarets pris netop sat fokus på, hvad løn betyder for os. Og her betoner flere eksperter, at tilfredshed med løn langt hen ad vejen netop handler om, hvad vi mener, at andre i samme eller lignende rolle får.

»Hvad vi tjener, skal først og fremmest føles retfærdigt. Man vil have det samme som dem, man sammenligner sig med. Det er nok de færreste, der ikke kan klare sig med 10 mio. kr. om året, men hvis en anden med tilsvarende stilling tjener 15 mio. kr. – så vil du også have det,« forklarer Lars Lundmann, der er erhvervspsykolog.

Læs også