Karriere

Magtfulde investorer: Sådan kan coronakrisen ændre vores investeringer

Mindre urbanisering, en opbremsning i globaliseringen og større usikkerhed er nu del af fremtidsscenariet hos nogle af landets tungeste investorer.

Artiklens øverste billede
»Lige nu er vores hovedscenarie, at der vil komme en modvægt til den meget voldsomme urbanisering, som har fundet sted i virkelig mange år,« siger PFA's topchef Allan Polack. Foto: Presse

Coronapandemien har fjernet tæppet under en vækst og økonomi, som vi troede var stabil. Det har fået to af landets største investorer, PFA og ATP, til at genoverveje deres verdensbillede.

»Vi kigger lige nu meget på, hvilke ting der på grund af krisen vil forandre sig for bestandigt eller i hvert fald i lang tid fremover,« siger PFA’s topchef Allan Polack.

Han overvejer nye muligheder i forvaltningen af pensionsselskabets enorme formue på omkring 600 mia. kr., og mener blandt andet, at den lange periode, hvor mange har arbejdet hjemmefra, kan bremse urbaniseringen.

»Vi ser lige nu ind i, at der kan komme et andet forhold til at arbejde fra distancen. Lige nu er vores hovedscenarie, at der vil komme en modvægt til den meget voldsomme urbanisering, som har fundet sted i virkelig mange år. Det kan betyde noget for vores ejendomsinvesteringer uden for storbyerne og vores investeringer i kontorbyggeri i hovedstæder og storbyer,« forklarer han.

PFA-chefen tror blandt andet på, at der vil opstå en øget efterspørgsel på fleksible kontorbygninger, hvor mange virksomheder har kontorer sammen.

På samme måde mener han også, at globaliseringen kan tage et skridt baglæns.

»Vi kan se en tendens til, at der kommer mere fokus på det nære, og at man som virksomhed ikke vil være afhængig af en global værdikæde i samme udstrækning som før,« siger han.

Også i ATP ser adm. direktør Bo Foged opbremsning i globaliseringen som et udfald af krisen.

»Der er utvivlsomt en risiko for, at denne krise vil lede til større individualisering. Det er derfor vigtigt, at vi minder os selv om, hvad globaliseringen har givet os: Stor velstandsstigning rundt omkring i verden,« siger Bo Foged.

»Udfaldsrummene er nu blevet endnu mere brede, fordi der er ekstremt stor usikkerhed omkring, hvad det er for et scenarie, der vil udspille sig,« siger Bo Foged, topchef i ATP. Foto: ATP

Allerede inden coronakrisen forudså topchefen i landets største pengetank på omkring 900 mia. kr. en periode med forventet lave afkast og stigende udsving i markederne.

»Udfaldsrummene er nu blevet endnu mere brede, fordi der er ekstremt stor usikkerhed omkring, hvad det er for et scenarie, der vil udspille sig,« siger Bo Foged.

ATP-chefen refererer til, at det endnu er uvist, om vi er i et økonomisk V, U eller L - altså om det bliver en kortvarig nedtur, en lidt længere nedgang eller en langvarig vækstpause.

»Vi vil nok se ledigheden stige, desværre, og en realøkonomisk krise. Vi begynder at se konsekvenserne af, at vi har haft lukket samfundet ned. Og meget kommer til af afhænge af, hvordan vi som individer reagerer. Hvis vi alle sammen syr pengene ind i madrassen, bliver det helt sikkert en selvopfyldende profeti.«

De store bølgeskvulp på verdens finansmarkeder har ramt både ATP og PFA, der begge afleverer regnskab for første kvartal torsdag.

Fire dages arbejdsuge og mere hudløshed: Det har coronakrisen lært PFA-chef Allan Polack

»Selvfølgelig har det været voldsomme bevægelser, men mange fald er jo reduceret igen. Det vigtigste for os har været at have styr på vores risiko og at vores investeringsprodukter opfører sig, som vi har regnet med. Og der er svaret ja,« siger Allan Polack.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.