Karriere

To af fem unge vil prøve kræfter med lederjobbet

I underkanten af hver anden ung under 35 år drømmer om at prøve kræfter med et lederjob. Så mange ledere bliver der langtfra brug for, så hvordan undgår virksomhederne at skuffe de mange unge med en chef i maven?

Morten Ballisager, adm. direktør i Konsulenthuset Ballisager, fastslår, at mange unge med lederambitioner vil blive skuffet. Foto: PR

To af fem unge under 35 år går med en chef i maven.

Det viser undersøgelsen ”Kandidatanalysen 2020” fra Konsulenthuset Ballisager.

»Hvis så mange skulle være ledere, ville de hver især nærmest kun have én medarbejder. Der er nogle, der ikke vil få en lederpost – ligesom der er nogle, som nok heller ikke skal have en,« siger adm. direktør i Konsulenthuset Ballisager Morten Ballisager.

For at undgå at skuffe de ambitiøse unge, foreslår han virksomhedernes ledelser at være meget tydelige over for yngre ansøgere og medarbejdere om, at det at være specialist eller projektleder kan være lige så spændende som en chefstilling.

Den snak kan ledere passende tage ved formaliserede samtaler som en MUS, da man kan have en tendens til at glemme den slags vigtige samtaler i den daglige dialog på arbejdspladsen, påpeger han.

En analyse fra tidligere på året foretaget af Ledernes Hovedorganisation påviser ligeledes, at især de helt unge har lederdrømme.

I undersøgelsen, som er foretaget af Yougov i et repræsentativt udsnit blandt unge danskere i januar i år, udtrykker 54 pct. af de 1.502 unge adspurgte i alderen 18-24 år, at de har ambitioner om at blive leder på et tidspunkt. Det samme svarer 49,4 pct. i alderen 25-30 år.

"Kandidatanalysen 2020"
  • Analysen er gennemført i samarbejde mellem Konsulenthuset Ballisager med analysehuset Voxmeter.
  • Man har stillet 1.500 danskere i den arbejdsdygtige alder (18-65 år) 20 spørgsmål relateret til deres arbejdsliv.
  • Data er indsamlet efter nationalt repræsentative kvoter på køn, aldersgrupper og region for arbejdsstyrken.
Kilde: ”Kandidatanalysen 2020”

At ambitionerne daler lidt, når man kommer op i alderen, kan ifølge Michael Uhrenholt, teamchef og ledelsesrådgiver i Ledernes Hovedorganisation, skyldes, at man har prøvet erhvervslivet af og indset, at ledervejen ikke nødvendigvis lige lå til en.

Den 53-årige teamchef vurderer, at den yngre generation er mere ”vi-tænkende” end ”jeg-tænkende”.

»Min generation har generelt været mere egenrådig og fokuseret på et soloridt og egen karriere, mens mange unge gerne vil tage ansvar for andre og for processer og omgivelser. Så når så mange unge vil være ledere, kan det handle om, at de gerne vil tage et ansvar, herunder for at virksomhederne bliver mere bæredygtige,« siger han.

Ledelsen bør ifølge ham lave en gennemsigtig plan for, hvilke profiler de gerne vil have som ledere, og hvad kravene er.

Læs også
Top job