Serier

Ung fynbo bruger eliteudveksling på CBS som opvarmning til karriere indenfor fintech

Et år i Luxembourgs internationale miljø satte for alvor skub i 21-årige Niels Kristian Damsgaard drømme om at færdes og arbejde i udlandet. Nu er han i Hongkong som en del af et eliteudvekslingsprogram.

Talenternes uddannelsesrejse
Det var egentlig ikke planen, at Niels Kristian Damsgaard skulle søge Globe-programmet. Han blev dog overtalt af tidligere studerende og sidder nu i Hongkong. Foto: Privat

Blot få måneder efter sin dimission på Tietgen Handelsgymnasium i Odense besluttede den dengang 18-årige Niels Kristian Damsgaard sig for at rejse til Luxembourg og prøve kræfter med et praktikophold i udlandet.

Her fik han job på en britisk arbejdsplads midt i det multikulturelle storhertugdømme og havde pludselig kolleger fra mere end 20 forskellige lande. Han sad i møder, hvor ordene nu skulle vejes lidt tungere end i timerne på HHX.

»Det lærte mig, hvordan du omgås folk med andre nationaliteter. Både på arbejdspladsen og socialt,« siger Niels Kristian Damsgaard, som i løbet af året nåede at bo med godt 50 personer fra alverdens lande.

Det var opholdet i Luxembourg – og nogle unge kolleger på arbejdspladsen – der drev Niels Kristian Damsgaard mod Copenhagen Business School, CBS.

Han ville uddanne sig inden for et område, hvor både handel og internationalt perspektiv er centralt, og det er det på skolens International Business-studie. Det er også en uddannelse, hvor man kan ansøge om at blive en del af eliteudvekslingsprogrammet Globe.

Hvilket Niels Kristian Damsgaard blev.

Derfor sidder han nu i Hongkong med 16 andre fra bacheloren på International Business, som alle begyndte deres halvandet år lange Globe-rejse i januar. I Hongkong har de tilsluttet sig lige store grupper af studerende fra USA og Hongkong.

Konceptet i Globe er nemlig, at den samlede flok i løbet af de tre næste semestre rejser rundt til hinandens universiteter og får undervisning sammen.

Globe
  • Globe er et trikontinentalt udvekslingsprogram for elitestuderende på CBS i samarbejde med Chinese University of Hong Kong og University of North Carolina, Chapel Hill.
  • Årligt bliver 18 studerende fra linjen B.Sc. in International Business og et tilsvarende antal fra hvert af de to partneruniversiteter udvalgt til som samlet gruppe at tilbringe et semester i Hong Kong, et i USA og et i Danmark.

Til efteråret er det de unge danskeres tur til at være værter på CBS i København, inden forløbet slutter med et semester på University of North Carolina, Chapel Hill i foråret 2022. Men først er det altså Hongkong, hvor de i øjeblikket tager fag på Chinese University of Hong Kong.

Tæt på fremmede kulturer

Den fælles rejse, hvor han ikke bare kommer helt tæt på de andre fra CBS, men også unge fra USA og Hongkong, ser Niels Kristian Damsgaard som helt unik. Det står dog ikke som eneste tunge lod på vægten.

»Der er også det aspekt, at man kommer ud og møder folk fra andre kulturer, samtidig med at du bliver undervist i fag, der har relation til den region, du befinder dig i,« siger han.

Oprindeligt var det egentlig ikke Niels Kristian Damsgaards plan at søge Globe-programmet.

Efter Luxembourg vendte han ikke hjem til Fyn, men derimod direkte til København, hvor han havde fundet en lejlighed med sin kæreste. Her skulle han igen omstille sig til en ny hverdag i en ny by med nye mennesker.

Men til infomøderne på første semester om Globe, hvor tidligere ”globere” fortalte om deres oplevelser, fik Niels Kristian Damsgaard overtalt sig selv til at sende en ansøgning. Og når han reflekterer over det, så var tiden i Luxembourg en afgørende faktor. Det gjorde ham bevidst om, hvor meget et udlandsophold vil berige ham.

»Jeg forventer, at det kan give mig nogle af de samme ting, som jeg fik i Luxembourg, bare på et højere plan. Særligt det her med at komme tæt på fremmede kulturer og lære at forstå dem på andre måder,« siger Niels Kristian Damsgaard.

Pilen peger på fintech

Denne evne kommer ham ikke kun til gode i det daglige og på rejser. Også professionelt er det et vigtigt værktøj, mener Niels Kristian Damsgaard.

»Jeg har et ønske om at arbejde i nogle internationale virksomheder, måske også i andre lande, og der er det vigtigt, at man kan agere i teams, hvor der er mange forskellige kulturer,« siger han.

Niels Kristian Damsgaard er stadig åben over for, hvilke virksomheder det kunne være. Pilen peger dog i retning af noget finans og teknologi – i branchen kaldet fintech – som han for alvor fik øjnene op for i Luxembourg.

Der arbejdede Niels Kristian Damsgaard nemlig med netop fintech, og interessen holdt ved tilbage i Danmark, hvor han fik studiejob i en fintech-virksomhed og startede studenterforeningen ”CBS FinTech”.

»Nu glæder jeg mig til at udforske fintech’en i Hongkong, som netop er et stort finans-hub,« siger Niels Kristian Damsgaard.

Læs også