Serier

»Globe er en måde at udfordre mig selv på et nyt plan«

Som 16-årig blev han iværksætter, og nu har Rasmus Brendborg kastet sig ud i en ny udfordring: Med 16 medstuderende er han rejst til Hongkong på et eliteudvekslingsprogram for at få udvidet sin horisont.

Talenternes uddannelsesrejse
Rasmus Brendborg forfølger sin nysgerrighed. Den har gjort ham til solbrille-iværksætter, og nu har den også ført ham til Hongkong. Foto: Privat

Rasmus Brendborg valgte STX-gymnasiet for at holde alle døre åbne. Det gik dog tidligt op for ham, at handelsgymnasiet i langt højere grad matchede hans interesse for tal, forretning og iværksætteri.

I stedet for at skifte uddannelse valgte han dog at dyrke sine interesser ude i den virkelige verden som et supplement til det almene gymnasie. Han ville smage på business-verdenen, når han ikke kunne studere den til daglig.

Derfor startede Rasmus Brendborg i en alder af 16 år sin egen virksomhed. Et bæredygtigt solbrillemærke ved navn Timbered, som han stadig driver den dag i dag.

»Det passer på mange punkter med Globe. Jeg er vild med at udfordre mig selv og prøve en masse nye ting af – også selvom det tit ville være nemmere at lade være,« siger han.

Med Globe henviser Rasmus Brendborg til det eliteudvekslingsprogram, som han og 16 andre International Business-studerende på Copenhagen Business School, CBS, påbegyndte i Hongkong tilbage i januar. Her skal de i forårssemesteret læse på Chinese University of Hong Kong med en gruppe lokale studerende og en lige så stor flok fra University of North Carolina, Chapel Hill i USA.

Til efteråret følges de unge elever fra alle tre lande til København, hvor det foregår på CBS. Og slutteligt er det amerikanerne, der skal være værter i foråret 2022 på universitetet i North Carolina.

Alt i alt halvandet år, hvor Rasmus Brendborg og de andre studerende fra Danmark, USA og Hongkong bliver tæt bekendte med hinanden, lærer nye måder at studere på og generelt rykker ud af deres vante rammer.

»Globe er også en måde at udfordre mig selv på et nyt plan. Jeg har ikke prøvet at bo og studere udlandet før,« siger Rasmus Brendborg, som i dag er 21 år gammel.

Så tendens i USA

Han er født i Hillerød, men voksede op i Støvring hos en rejselysten familie, og herfra opnåede han tidligt et globalt udsyn. For hvorfor er det lige bæredygtige solbriller, man vælger at give sig i kast med som sit første forretningsprojekt?

»Jeg var på ferie i USA med min familie, hvor jeg så flere, der gik rundt med solbriller af træ. Fra tidligere rejser til USA har jeg erfaret, at dét, der var populært i USA, som regel kom til Danmark efter et par år,« siger Rasmus Brendborg, som nu har taget forretningen med sig til Hongkong.

De andre studerende er en af grundene til, at jeg i første omgang søgte ind på International Business og sidenhen Globe.

Rasmus Brendstrup, CBS-studerende

Det handlede også om at arbejde med noget bæredygtigt. På trods af sin unge alder havde Rasmus Brendborg allerede set og læst meget om den nødvendige grønne omstilling, og det tændte en ild. Samtidig irriterede det ham, at så mange ligesindede unge var aktive i diskussioner online, men ikke gjorde mere ved det i virkelighedens verden.

»Jeg følte ikke, at min relativt unge alder skulle være en undskyldning for ikke at handle. Virksomheden var en måde at sætte lidt handling bag det – i stedet for bare at snakke,« siger Rasmus Brendborg.

Og da han fandt ud af, at solbriller som udgangspunkt er lavet af plastik, så han sine kompetencer, interesser og muligheden for at handle gå op i en højere enhed.

En unik mulighed

Iværksætteriet er også et eksempel på Rasmus Brendborgs idérige tankegang. Og lede ved kedsomheden.

»Jeg har altid været nysgerrig og fuld af idéer, som jeg ønsker at realisere,« siger han og tilføjer, at han hurtigt bliver rastløs, hvis han ikke har noget at give sig til.

Så selvfølgelig skulle han forsøge at komme med i Globe-programmet, da muligheden opstod.

Globe
  • Globe er et trikontinentalt udvekslingsprogram for elitestuderende på CBS i samarbejde med Chinese University of Hong Kong og University of North Carolina, Chapel Hill.
  • Årligt bliver 18 studerende fra linjen B.Sc. in International Business og et tilsvarende antal fra hvert af de to partneruniversiteter udvalgt til som samlet gruppe at tilbringe et semester i Hong Kong, et i USA og et i Danmark.

»Jeg synes, at det var en helt unik mulighed for mig at tage Globe og derved blive eksponeret for internationale forretningsmiljøer og udvide mine horisonter,« siger Rasmus Brendborg.

Han tilføjer, at springet fra at læse STX i Støvring til at flytte til København og møde alle de dygtige studerende på CBS i sig selv var en spændende udfordring.

»De andre studerende er en af grundene til, at jeg i første omgang søgte ind på International Business og sidenhen Globe. De har jo også skøre, gode idéer, som jeg bliver inspireret af,« siger han.

Arbejdet med virksomheden har givet Rasmus Brendborg en tro på, at det kan betale sig at forfølge sin nysgerrighed – at han ikke skal være bange for at kaste sig ud i nye ting.

Den overvældende følelse fra det første solbrillesalg sidder stadig fast i nordjyden. Og den følelse har han senere i livet brugt som argument over for sig selv, når han har mødt muligheden for at løbe en risiko.

»Jeg kan ikke rigtig lade være.«

Læs også