Karriere

Før coronakrisen pendlede Morten Nielsen tre timer om dagen - nu arbejder han hjemme

Efter coronakrisens nedlukninger har to af finansverdenens store spillere Danske Bank og Codan åbnet for en udstrakt grad af hjemmearbejde. Otte ud af 10 medarbejdere har takket ja til muligheden, og en af dem er Morten Nielsen.

Artiklens øverste billede
Morten Nielsen har i 10 år pendlet fra Møn til Danske Bank i Københavnsområdet. Hver dag har han brugt cirka tre timer i bilen på vejene, men efter corona er pendlertiden skåret ned til nul. Hans hverdag og arbejdsliv er fundamentalt forandret, siger han. Foto: Stine Bidstrup

Morten Nielsen bor på Møn, men har de seneste 10 år arbejdet hos Danske Bank i Københavnsområdet. Indtil coronaen ramte landet og sendte flertallet af danskerne hjem for at arbejde, brugte han hver dag tre timer i bilen til og fra arbejde.

Det havde han egentlig ikke noget imod. Han brugte timerne i bilen som en pause fra henholdsvis familieliv og arbejdsliv. Der var tid til at tømme hovedet.

Men efter coronanedlukningerne er der vendt op og ned på hans hverdag. Nu arbejder han nemlig hjemmefra langt de fleste dage, og det vil han også gerne blive ved med, selvom der nu gradvist kommer flere tilbage på kontorerne.

»Jeg havde måske en hjemmearbejdsdag engang i mellem, men jeg havde det også fint med at være inde på arbejdspladsen hver dag. Det var jo det, som alle gjorde. Det var der, det hele skete. Men i dag kan jeg mærke, at det har givet familien en helt anden ro, at vi arbejder hjemme hver dag,« siger Morten Nielsen, der sammen med sin hustru har tre drenge på 3, 10 og 11 år.

Nu har han sit eget kontor i husets stueetage og passer sit arbejde med at håndtere bankens ejendomsportefølje, mens hustruen møder ind på sin arbejdsplads på 1. sal klokken 6 hver morgen og derfor kan tage sig af børnene om eftermiddagen.

»Hos os bor Skattestyrelsen ovenpå og Danske Bank nedenunder,« griner han.

Morten Nielsen er bare en blandt flere tusinde medarbejdere i Danske Bank, som har takket ja til en kontant udbetaling på 8.000 kr. og dermed sagt ja til at have en arbejdsplads derhjemme. Faktisk har otte ud af 10 medarbejdere i banken grebet den mulighed.

For HR-direktør Karsten Breum fortæller det, at banken har 22.000 medarbejdere, »som sagtens er i stand til selv at tilrettelægge deres arbejdsdag, og at de kan se en masse muligheder i et fleksibelt arbejdsliv.«

»De har ikke brug for ret mange faste rammer, men skal nok selv finde ud af, hvordan de løser deres opgaver. Det er jo ligegyldigt for mig, hvornår opgaven bliver løst – om de logger på klokken 9, fordi de skulle aflevere børn i børnehaven, eller tager et kundemøde klokken halv ni om aftenen, fordi det passer dem og kunden bedst,« siger han og understreger, at hjemmearbejde vil være frivilligt, og at graden af hjemmearbejde skal aftales med den enkeltes leder.

Jeg har fundet ud af, at arbejdet ikke er et sted, men en aktivitet. Det er lige meget, hvor jeg udfører den.

Morten Nielsen, medarbejder i Danske Bank

Det handler om at nedbryde automatforestillingen om, at arbejdet finder sted på et kontor i et bestemt tidsrum, siger Karsten Breum.

Derfor er der flere eksperimenter i gang, som skal gøre det muligt for medarbejderne at arbejde, når de vil og hvor de vil.

Banken tester bl.a. lokale arbejdszoner, hvor medarbejdere i stedet for at pendle helt ind i et myldretidstrafikeret København kan møde ind i Hillerød, Køge, Glostrup eller Roskilde, ligesom man er gået over til at holde alle møder virtuelt.

Det sidste forventer Karsten Breum kan være med til at gøre Danske Bank mere inkluderende som arbejdsplads.

»Vi har i forvejen medarbejdere på mange lokationer, og når alle møder i udgangspunktet foregår virtuelt, så er man lige.«

Fleksibilitet er målet, men som Karsten Breum understreger, gør det ikke noget, at der også er andre fordele i det, f.eks. i forhold til færre arbejdsstationer på kontorerne, virksomhedens klimaaftryk og livet i børnefamilierne.

Før coronanedlukningen tog Morten Nielsen afsted fra huset på Møn, nærmest før resten af familien vågnede, og han kom hjem til aftensmadstid.

»Vi var helt afhængige af bedsteforældre for at få tingene til at hænge sammen, og min kone har også i perioder været på deltid. Nu afleverer jeg børnene hver dag. Jeg smører madpakker, minder dem om svømmetøjet og kører dem i skole, før jeg tænder computeren og møder på arbejde. Det synes jeg er vildt dejligt,« siger Morten Nielsen.

De har ikke brug for ret mange faste rammer, men skal nok selv finde ud af, hvordan de løser deres opgaver.

Karsten Breum, HR-direktør i Danske Bank

Også i forsikringsselskabet Codan har otte ud af 10 medarbejdere takket ja til en fleksibilitetspakke med hjemmearbejde.

»Medarbejderne må selv bestemme, for dette er ikke tvang. Det er en mulighed, vi giver folk. Vi vil altid forbeholde os retten til at kunne bede folk om at komme ind til et møde, men vi vil også udnytte det gode, som coronatiden har givet os: En mere fleksibel arbejdsdag,« siger Christian Baltzer, adm. direktør i Codan.

I forsikringsselskabets hovedkvarter har udviklingen allerede fået markant effekt. De ansatte har ikke længere hver sin faste plads i kontorlandskabet, men må booke sin arbejdsplads fra dag til dag.

»Vi har nedlagt ca. hver femte arbejdsstation,« siger Christian Baltzer og understreger, at det jo er langt færre end antallet af medarbejdere, der ønsker at kunne arbejde hjemme.

»Der skal være overskud af pladser, så man kan komme ind, hvis man har brug for det. Og hvis vi finder ud af, at der er for få pladser, så må vi finde nogle flere kvadratmeter. Men indtil videre viser vores medarbejdermålinger, at medarbejderne er glade for det. De ser fleksibiliteten som en værdi,« siger Christian Baltzer.

Arbejdsmarkedsforsker Steen Navrbjerg, Københavns Universitet, har gennemført et stort forskningsprojekt om erfaringerne med hjemmearbejde under coronakrisen. Han er overbevist om, at mange fremover vil fortsætte med at arbejde hjemmefra en del af arbejdstiden. Både fordi medarbejderne ønsker det, og fordi arbejdsgiverne kan se fordele ved at tilbyde det.

»Jeg forventer helt klart, at både arbejdsgivere og medarbejdere over en bred kam vil tilbyde og efterspørge hjemmearbejde og forsøge at finde balancen mellem at være til stede på arbejdspladsen og arbejde hjemmefra,« siger han.

Steen Navrbjerg peger på, at mange virksomheders tidligere frygt for, at hjemmearbejde ville gå ud over produktiviteten, blev gjort til skamme under coronakrisen, og at mange medarbejdere faktisk viste sig mere produktive hjemmefra.

Indtil videre viser vores medarbejdermålinger, at medarbejderne er glade for det. De ser fleksibiliteten som en værdi.

Christian Baltzer, adm. direktør i Codan

Morten Nielsen har brugt en del af pengene fra Danske Bank til at købe et hæve-sænkebord, så han kan stå op og arbejde.

Han kan se flere fordele ved et fleksibelt arbejdsliv. Han har ikke længere ondt i ryggen af at sidde stille i bilen flere timer om dagen. Han er kommet i bedre form, fordi han går rundt, mens han taler i telefon. Nogle gange tager han endda et Teams-møde nede ved vandet, mens han går tur med hunden.

»Det giver en frihed. Jeg kan tage mine møder og mine opgaver, hvor jeg har lyst til det. Jeg har fundet ud af, at arbejdet ikke er et sted, men en aktivitet. Det er lige meget, hvor jeg udfører den. Den frihed giver meget motivation i forhold til mit arbejde, og der er enormt meget balance i mit liv nu, hvor det tippede over mod stress og jag tidligere.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.