Karriere

De fleste chefer arbejder i sommerferien

Langt flere ledere løser arbejdsopgaver i ferien end for bare fire år siden, viser ny undersøgelse.

Ferietid er for de fleste ledere ikke lig med, at der bliver lukket helt ned for arbejdet. 91 pct. af lederne tjekker arbejdsrelaterede e-mails i sommerferien. Foto: Finn Frandsen

Ferietid eller ej, så er der næsten ingen chefer, der trækker stikket helt, når de går på sommerferie. Det viser en ny undersøgelse fra fagorganisationen Lederne.

Hele 83 pct. af cheferne i undersøgelsen, der er baseret på 1.891 ledere, løser arbejdsopgaver i sommerferien enten dagligt eller flere gange om ugen.

For fire år siden gjaldt det kun 51 pct.

Coronakrisen har ifølge Flemming Andersen, der er ledelsesrådgiver i Lederne, været med til puste til udviklingen.

»Fordi mange af os har arbejdet så meget hjemme, er grænsen mellem, hvornår vi arbejder og hvornår vi holder fri blevet mere flydende, og det har samtidig gjort det sværere at adskille arbejdstid og privat- og familietid,« siger han i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at man allerede sidste år kunne se en stor stigning i andelen af ledere, der arbejdede i ferien.

Når man vender tilbage til en mere normal hverdag med mere tid på kontoret og med flere udlandsrejser, er det Flemming Andersens forventning, at tallene vil falde lidt igen.

Forklaringen er, at der igen så vil komme en mere klar adskillelse af, hvornår man arbejder, og hvornår man har fri, end der har været under coronakrisen.

Zoomer man ind på de allerøverste ledere, som er topcheferne og de øvrige medlemmer af direktionen, er tallet endnu højere. 97 pct. af toplederne løser arbejdsopgaver hyppigt i ferien.

Undersøgelsen viser, at det især er e-mails og sms’er, lederne generelt tjekker, når de er på ferie.

Mange af dem svarer også tilbage på dem i ferien. Samtidig tager de fleste også opkald fra arbejdspladsen.

Ifølge undersøgelsen er ferietiden for mange ledere også en tid, hvor man kan hive notater og rapporter frem som sommerferielæsning. 43 pct. af cheferne svarer, at de læser arbejdsrelateret læsestof i deres ferie.

De mange chefer, som ikke slipper arbejdet i løbet af sommerferien, får advarselslamperne til at blinke hos Flemming Andersen:

»Ferien er en tid, hvor man skal fjerne fokus fra arbejdet og restituere. Det er vigtigt at få trukket stikket en gang i mellem.«

Han siger, at konsekvensen kan være stress. Selvom man som leder har et ekstra ansvar over for virksomheden og medarbejderne har man brug for at slippe arbejdet helt en gang i mellem, lyder det.

Læs også