Virksomheder og fagorganisationer advarer mod slagside ved øget hjemmearbejde: Vi sætter loyalitet og vidensdeling over styr
Nye tal bekræfter, at flere arbejder hjemme, efter at samfundet er genåbnet. Fordelene ved, at medarbejdere passer jobbet fra hjemmekontoret er dog begyndt at falme.
Det går ud over det faglige miljø, og loyaliteten lider et knæk, når flere af os arbejder hjemme.
Sådan lyder opråbet fra flere fagorganisationer og arbejdsgivere, der på pandemiens bagkant punkterer opfattelsen af såkaldt hybridarbejde står over for en entydig gylden fremtid.
En af dem er John Fisker, adm. direktør i Ringkjøbing Landbobank, der er i top-10 blandt landets største banker og gennem flere år landets mest populære hos kunderne.
»Det er vigtigt for os at bevare en stærk kultur, et fagligt miljø og en tilgængelighed for vores kunder. Og alle tre dele, mener vi, er umulige at bevare, hvis en del af medarbejderne ikke er fysisk på arbejdspladsen,« siger John Fisker.
Hjemmearbejde er gået fra at være en nødvendighed efter halvandet år med flere coronanedlukninger i Danmark, til at flere virksomheder ikke mindst inden for den finansielle sektor har indført hjemmearbejde permanent og indskrænket kontorfaciliteterne.
Det sker særligt med henvisning til, at fleksibilitet er blevet en klar hovedprioritet for den kvalificerede arbejdskraft, som lige nu er en mangelvare.
Men det skaber omvendt store udfordringer for mange virksomheder, når medarbejderne arbejder hjemme, påpeger man ligeledes hos industriens interesseorganisation DI.
»Medarbejdernes loyalitet kan forsvinde, når man har meget hjemmearbejde. De kan måske ikke se, hvorfor de lige skal arbejde for en bestemt virksomhed, når de alligevel næsten aldrig fysisk er der, hvis ikke man som virksomhed arbejder aktivt på at bevare et sammenhold blandt kollegaerne,« siger Pernille Erichsen, der er chef for ledelse og virksomhedsudvikling i DI.
Nye tal fra ledernes interesseorganisation Lederne bekræfter, at flere af os arbejder hjemme, efter at landet er genåbnet. Blandt 975 medlemmer svarer 6 ud af 10, at de har indført mere hjemmearbejde efter genåbningen. Hele 75 pct. arbejder nu hjemmefra en del af deres arbejdstid, lyder det i målingen.
Men det har sin bagside, påpeger man også hos Lederne.
»Vi ved, at lederne også oplever, at der kan gå væsentlig vidensdeling tabt blandt medarbejderne og på tværs af afdelingerne, når medarbejderne arbejder hjemmefra, hvis man som leder ikke tager højde for det. Derfor er det også vigtigt, at man ikke bare ureflekteret åbner op for hjemmearbejdet,« siger Signe Tønnesen, chefkonsulent i Lederne.
Fra Djøf, der bl.a. organiserer erhvervsøkonomiske akademikere, lyder det, at flere af fagorganisationens medlemmer tager kravet om hjemmearbejde med til ansættelsessamtalen.
»Hvis man som arbejdsgiver gerne vil tiltrække og fastholde sine medarbejdere, ligger der en opgave i både at møde kravet om fleksibilitet og samtidig skabe et fagligt og socialt miljø, som medarbejderne har lyst til at være en del af, for den lange periode udelukkende med hjemmearbejde har for nogle medarbejdere betydet, at springet til at søge et nyt job er blevet kortere,« siger Mette Knudsen, der er rådgivningschef i Djøf.