Som ung kunne hun vente timer på, at chefen gik: Nu vil partner gøre op med gammel kultur

Der er forandring at spore på advokaternes bonede gulve. »Vi har haft en ophøjet opfattelse af, hvordan en arbejdsplads skal indrettes,« mener partner Ann Frølund Winther.

Foto: Brian Karmark

Hun kunne sidde langt ud på aftenen på kontoret – også selvom der ikke var mere arbejde, dengang hun var i lære som advokat.

»Det viste engagement og forpligtigelse. Om jeg så sad på nettet eller andet var lige meget. Jeg var der bare. Man gik ikke hjem før chefen i princippet,« siger advokaten Ann Frølund Winther.

I 2020 blev hun partner og medejer af advoaktfirmaet Lundgrens, hvor hun står i spidsen af afdelingen fast ejendom med ledelsesansvar for 45 ansatte. Siden da har hun arbejdet på at ændre den kultur, hun selv kom til tops i.

»Da jeg voksede op i branchen, fandt man sig i hvad som helst og gjorde, hvad der blev sagt. Jeg tror slet ikke, vi havde nogen initiativer inden for ledelse, da jeg var fuldmægtig.«

Dengang kunne Ann Frølund Winther ikke finde på at sige, at hun gerne ville have mere fritid, eller om hun kunne få noget feedback. Men tiderne er skiftet. I dag oplever hun medarbejdere, der taler højt om krav til arbejdsplads og ledelse.

»Det er rigtig fint, at det har udviklet sig. Det giver mere selvstændigt tænkende medarbejdere.«

En undersøgelse foretaget af Karnov i år viser, at 65 pct. af jurister ansat i danske advokatvirksomheder har et ønske om en bedre balance mellem arbejds- og privatliv.

39 pct. af juristerne har inden for de seneste seks måneder overvejet at sige op. Og i dag kæmper advokathusene ikke kun internt om talenterne. De konkurrerer i højere grad med andre brancher, kulturer, mulighed for at starte egen virksomhed eller at tage på jordomrejse.

Selv har Ann Frølund Winther oplevet en branche, hvor der manglede fokus på ledelse. Derfor ser hun et stort potentiale i alt, der har med bedre ledelse at gøre.

»Advokatbranchen er særegen på nogle områder. Vi har haft vores egen ophøjede opfattelse af, hvordan en arbejdsplads skal indrettes. Vi haft vores eget normsæt. Men der er god inspiration at hente andre steder,« siger Ann Frølund Winther.

I hendes afdeling kan juristerne i princippet arbejde hjemme hver dag. Samtidig kan hun selv finde på at gå, når klokken slår 16 for at hente børn.

»Hvis vi giver plads til, at medarbejderne kan komme ud af det hamsterhjul, en hverdag kan være, får man nogle glade medarbejdere ind, som er med til at bidrage på en anden måde,« siger hun.

Det har indtil videre ikke været nødvendigt at stille krav, siger Ann Frølund Winther.

»I princippet har jeg ingen regler. I stedet for at trække medarbejderne ind, vil jeg hellere tiltrække dem ind.«

I advokatbranchen vil flere firmaer nu gøre op med en århundredgammel model: Mød tidligt på kontoret og gå sent. Ann Frølund Winther fra Lundgrens Advokatpartnerselskab er en af fortalerne for bedre balance mellem arbejde og fritid. Foto: Brian Karmark

Hun forsøger at tage initiativer, der skal gøre det sjovt at komme på arbejde som sparring, at fejre succeser ved spise kage fx. At involvere folk i driften, have en holistisk tilgang til opgaverne. Tilbyde oplæg og inspiration. Lade de ansatte komme med på råd og involveres i beslutningsprocesser.

»Hvis arbejdspladsen bare tilbyder et skrivebord og en kaffemaskine, har vi ikke rigtig noget at konkurrere med. De fleste har en blødere sofa og tilsvarende god kaffe. Så kan man også vaske tøj i frokostpausen og alt det der.«

Den hybride arbejdsmodel imødekommer i højere grad mennesker som individuelle personer, mener Ann Frølund Winther, der tilføjer, at introverte medarbejdere eksempelvis kan trække sig.

Selv udnytter hun, at hun kan arbejde i lufthavnen eller fra en café. Men når ledere tilbyder mere hjemmearbejde, kræver det også bedre ledelse.

»Da vi arbejdede meget hjemme, kunne jeg mærke en ubevidst mental bias,« siger Ann Frølund Winther.

Hun forklarer, at hun ubevidst kan tro, at folk ikke laver noget, hvis de ikke er til stede fysisk, ligesom hun skal være opmærksom på ikke at skabe a- og b-hold.

Men hybridarbejde er ikke det eneste, der har rokket i advokatbranchen, som i årevis har arbejdet med overarbejde og timefakturering. Den seneste tid har flere store advokatfirmaer som Poul Schmith/Kammeradvokaten og DLA Piper dog åbnet for at tilbyde ansatte fasttidskontrakter. Ann Frølund Winther kalder ideen interessant og positiv.

»Det er ikke noget, branchen har været villig til før. Der har man sagt, at hvis man skal være advokat, skal man arbejde det, der skal til. Om det så er 100 timer om ugen i en periode. Det er en meget forældet tankegang langt fra, hvor folk er i dag,« siger hun.

Hun er ikke afvisende overfor, at Lundgrens kunne finde på at tilbyde mere individuelle kontrakter til de ansatte. Det giver mulighed for at sætte grænser og at tale med medarbejdere individuelt, siger hun.

»Jeg tror klart, at vi i fremtiden vil skræddersy kontrakter meget mere til medarbejdere. Vi skal imødekomme de behov.«

Ann Frølund Winther lægger modsat ikke skjul på, at det at være advokat er et hårdt arbejde, hvor man skal præstere – og at der kan være overarbejde. For klienterne kræver noget af advokater på forskellige tidspunkter af døgnet. Det handler om at skræddersy de teams, advokater arbejder i, mener partneren.

»Hvis nogle så skal gå kl. 16, skal vi have et større team til at absobere kald hver aften.«

I Lundgrens har Ann Frølund Winther taget initiativ til at introducere et tiltag, der hedder ”people on the move”. Det betyder, at alle kontorer bliver delekontorer, hvor partnerne skal samarbejde med bl.a. yngre kollegaer og skifte plads hver uge over tre måneder.

Det står i kontrast til de store partnerkontorer, hun selv har arbejdet i, hvor partnerne kunne sidde »forskanset bag en lukket dør på et fint kontor«, siger hun.

»Jeg synes, det er megaspændende at blive udfordret, og at vi som advokatvirksomhed bliver tvunget til at lave ting om og tænke anderledes.«

»I gamle dage knoklede jeg og andre løs for at blive partner. Men det er ikke det, der interesserer folk i dag. Der bliver stillet utroligt mange krav fra den yngre generation til ledelse nu. Der er nogle partnere, der synes, det er megairriterende og siger: Kan de da ikke kende deres plads, og sådan var det ikke, da jeg var ung.«

I rapporten ”Fremtidens Jurist” peger flere på, at det at registrere timer demotiverer medarbejdere, der bruger meget tid på at registrere timer hver dag. Det kan Ann Frølund Winther godt se.

»Det kan føles som om, man er overvåget i en kultur, hvor man skal levere.«

Selv er hun partner og alenemor med en dreng på fem. Og der er dage, hvor hun forlader kontoret kl. halv fire om eftermiddagen for at hente. Havde hun været partner for 20 år siden, mener hun ikke, der havde været plads til det.

»Som kvinde kan man godt føle sig utilstrækkelig overfor arbejdsgivere og på hjemmefronten, fordi man bliver trukket lidt i begge ender.«

Nu forsøger hun at være et forbillede.

»Det handler om at vide, at jeg som ansat kan gå hjem kl. fire for at hente børn, uden at nogen kigger mig over skuldren. Det kan der godt være i en branche, hvor man arbejder meget, og hvor kontorerne lukker sent.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.