Karriere

Ingeniører headhuntes i stor stil under krise

Der er rift om de dygtige ingeniører og it-folk. Og virksomheder headhunter på livet løs.

Artiklens øverste billede
Det er langt under halvdelen af dem, der blvier headhuntet, som rent faktisk tager imod tilbuddet. Arkivfoto.

Det er efterhånden en gammel sang, at der er rift om ingeniører og it-folk, men i løbet af det seneste år er tendensen altså eksploderet. 

Faktisk bliver ansatte inden for netop disse felter lige nu headhuntet som aldrig før. Det viser friske tal fra Ingeniørforeningen, IDA. 

»Virksomhederne ligger i benhård konkurrence med hinanden om at tiltrække højtuddannede med kompetencer indenfor STEM-fagene og må gå på jagt hos hinanden efter de medarbejdere, de mangler,« fortæller Malene Matthison-Hansen, der formand for Ansattes Råd i IDA, i en pressemeddelelse. 

Og selvom det kan lyde som en glædelig nyhed, at der er jobs nok til bl.a. ingeniørerne, så er det alligevel tegn på, at virksomhederne er pressede. 

»Det giver gode karrieremuligheder for den enkelte ingeniør eller it-specialist, men manglen på højtuddannede indenfor it, naturvidenskab og teknologi er en stor udfordring for virksomhedernes udvikling, deres ordrebøger og også de mange store anlægsprojekter, der skal få os i mål med den grønne omstilling. Har vi ikke kompetencerne, så bliver opgaverne ikke løst, og det er et problem,« tilføjer hun. 

Ud af i alt 17.000 adspurgte har 70 pct. tilkendegivet, at de er blevet kontaktet af en headhunter eller på anden måde er blevet opfordret til at skifte job af en anden virksomhed i løbet af det seneste år. 

Til sammenligning skiftede kun knap 23 pct. rent faktisk job. 

De nye tal viser en lille stigning fra 2020 og 2021, hvor andelen var hhv. 57 og 65 pct. – men det er et tydeligt tegn på, hvor vi er på vej hen, mener IDA. 

Og derfor håber man også hos foreningen, at den nye SVM-regering har tænkt sig at tage situationen alvorligt. 

»Den nye regering må have et langt større fokus på at løse manglen på arbejdskraft indenfor STEM-fagene. Og et godt sted at starte er at fjerne dette loft eller som minimum sætte det i bero på de uddannelsesområder, hvor der er stor efterspørgsel. Det vil være klog uddannelsespolitik, der flugter med erhvervslivets fremtidige behov til gavn for vækst og velstand,« afslutter Malene Matthison-Hansen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.