Nyt studie: Hjemmearbejde kan spare pendlere over 72 minutter om dagen
Globale pendlere kan i gennemsnit spare over en time om dagen ved at arbejde hjemmefra, viser en ny undersøgelse.
Verden over pendler medarbejdere hver dag til og fra job. Hvad enten transporttiden foregår i bil, tog eller på cyklen er der masser af tid at spare ved at arbejde hjemmefra.
Bedst ser det ud i Kina, hvor en pendler i gennemsnit vil spare mere end 1,5 time om dagen ved at arbejde hjemmefra frem for at møde fysisk op på jobbet.
Det viser en undersøgelse fra National Bureau of Economic Research.
Undersøgelsen er foretaget af økonomer fra Europa, Mexico og USA. Den er foretaget på tværs af 27 lande og over de seneste to år.
Økonomerne anslår, at medarbejdere verden over i gennemsnit ville kunne spare omkring to timers pendlertid pr. uge.
Det inkluderer de medarbejdere, som aldrig har arbejdet hjemmefra, og giver ifølge undersøgelsen grund til at genoverveje fordelene ved et mere fleksibelt arbejdsmarked.
»For en fuldtidsansat svarer det til 2,2 pct. af en 46-timers arbejdsuge (40 timers betalt arbejde plus seks timers pendling). Det er en stor tidsbesparelse, især når det ganges af hundreder af millioner af arbejdere rundt om i verden,« skriver økonomerne i undersøgelsen.
Udover Kina er der også store tidsbesparelser at hente i lande som Japan, Indien og Singapore. Effekten er mindre i bl.a. Serbien, Polen og USA, hvor pendlerne vil spare omkring 50 minutter pr. dag ved at arbejde hjemmefra. Danmark er ikke nævnt i undersøgelsen.
Herhjemme har coronapandemiens gentagne massehjemsendelser også fået flere virksomheder til at spekulere i fordele og ulemper ved mere fjernarbejde.
Finans har tidligere beskrevet, hvordan danske virksomheder eksperimenterer med såkaldte hybride modeller, hvor medarbejderne er hjemme nogle dage og på kontoret andre dage. Det gælder bl.a. pensionsselskabet PFA, der har tilladt medarbejderne at arbejde hjemmefra to dage om ugen.
Ifølge selskabets it-direktør er fleksibiliteten et konkurrenceparameter, når PFA skal ansætte nye medarbejdere.
En dansk rapport fra Rambøll og Dansk IT har dog vist, at det ikke er alle, der dele begejstringen for hjemmearbejde. I undersøgelsen svarer 70 pct. af en gruppe adspurgte chefer, at de frygter for den kollegiale sammenhængskraft.
Det samme frygter Dansk Erhverv, der ligeledes påpeger vidensdeling og faldende produktivitet som mulige udfordringer ved fjernarbejde.
I andet kvartal i år arbejdede 11,9 pct. af de privatansatte ifølge Danmarks Statistik hyppigt hjemmefra. Det svarer til blot 3,6 procentpoint flere end i samme periode før coronakrisen.