Få danskere søger mod udlandet
75 pct. nyuddannede svarer i en ny undersøgelse fra Djøf, at de ikke har overvejet at søge job i udlandet.
England er danskernes foretrukne land at søge lykken, når det gælder et nyt job. Men generelt er der relativt få danskere, der ønsker at prøve kræfter med et arbejde i udlandet.
Nye undersøgelser fra både fagforeningen Djøf og vikar- og rekrutteringsbureauet Randstad viser, at danske nyuddannede er relativt uvillige til at søge uden for landets grænser i jagten på et drømmejob. Bare 34 pct. af danskerne er villige til at rejse til udlandet for det rigtige job, viser undersøgelsen fra Randstad. Det globale gennemsnit er 55 pct.
Og i en undersøgelse fra Djøf blandt nyuddannede svarer hele 75 pct., at de ikke har overvejet at søge job i udlandet.
Det er der flere årsager til ifølge chefkonsulent Steen Vive fra Djøf.
»Gennemsnitsalderen for færdiguddannede danske kandidater er den højeste i EU. Det betyder, at mange er etableret inden, de er færdige med deres uddannelse. De har lejlighed, kæreste og børn. Og så er det ikke lige så nemt at springe ud i det,« forklarer han.
Når vi søger udenlands, er England vores foretrukne nye arbejdsted, viser undersøgelsen fra Djøf. Mulighederne for at komme hjem med et boostet CV er stor, men der er også barrierer, når danskere overvejer at slå sig ned hos vores britiske naboer, forklarer Steen Vive.
London er ikke en by, hvor du kan dyrke to karrierer på begynderstadiet og samtidig have børn. Du kan ikke arbejde dig op i en virksomhed og samtidig have råd til pasning eller barnepige. Systemet er bare anderledes og meget dyrt.
Generelt er arbejdsdagen noget længere i England - særligt for nyuddannede. Og er man to nyuddannede, som har børn eller planer om at få det, sker der ofte det, at den ene part er nødt til at sætte karrieren på standby. Ikke mindst i London, hvor prisen for børnepasning er høj.
»London er ikke en by, hvor du kan dyrke to karrierer på begynderstadiet og samtidig have børn. Du kan ikke arbejde dig op i en virksomhed og samtidig have råd til pasning eller barnepige. Systemet er bare anderledes og meget dyrt,« siger Steen Vive.
For Caroline Morell Rasmussen, der arbejder som head of digital strategy hos Saatchi&Saatchi i London, har de høje boligpriser betydet, at hun trods sin titel ikke har råd til at bo alene. Hun deler lejlighed med to andre kvinder fra Frankrig og Australien i hjertet af det hippe Shoreditch i det østlige London.
»Det er hamrende dyrt, hvis man skal ud og have sit eget, så medmindre man har en kæreste, er det ret normalt, at man bor sammen med roommates,« siger hun.
Den 31-årige kvinde fortæller, at det ikke er ualmindeligt, at danskere flytter hjem igen, når de venter et barn.
»Skulle jeg gå hen og få en kæreste, som har lyst til at bo i Danmark, kunne jeg sagtens forestille mig at slå mig ned i Danmark. Der er mere plads til, at man har et liv ved siden af sit arbejde,« siger hun.