Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Økonomien har kurs mod den stærkeste vækst siden 2006

Efter en sløv periode sidste sommer er der kommet fart på økonomien igen, viser Finans' Økonometer. Trods frygt for manglende arbejdskraft, buldrer økonomien nu frem.

Der er godt gang i dansk økonomi - også selvom frygten for manglende hænder er stærk nogle steder. Foto: Jens Henrik Daugaard Foto: Jens Henrik Daugaard

Økonomien sætter i disse måneder farten op og har kurs mod den stærkeste vækst siden 2006. Den trodser dermed både stigende usikkerhed på finansmarkederne og advarsler om, at der mangler arbejdskraft.

Det viser Finans’ Økonometer, som består af 11 nøgletal, håndplukket af Nykredit til at give et billede af hastigheden i dansk økonomi her og nu.

»Økonomien er tilbage i storform, og pilen peger stadig opad. På trods af snakken om mangel på arbejdskraft, er der ikke noget, der tyder på, at det tynger økonomien,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.

Økonometeret sluttede således 2017 stærkt med stigninger i tallene for privatforbrug, beskæftigelse og eksport. Virksomhedernes forventninger de seneste måneder indikerer, at økonomien har fået endnu mere fart på.

Specielt i servicesektoren, landets største branche og arbejdsgiver, har optimismen været stigende. Branchens konjunkturbarometer ramte i februar det højeste niveau i indikatorens historie, der går tilbage til maj 2011.

Nøgletallene peger ifølge Nykredit på en vækst på omtrent 2,2 pct. i 2018. Nye tal viste onsdag, at den samlede vækst for 2017 blev 2,1 pct. Det er den hidtil stærkeste vækst siden 2006.

Udviklingen hjælpes bl.a. af fremgang i både Europa og USA. Den økonomiske tillid i EU ligger ifølge interesseorganisationen DI fortsat tæt på det højeste niveau i 17 år.

Fremgangen kommer ifølge Nykredit og Jyske Bank dertil uden de sædvanlige tegn på overophedning, såsom stærkt stigende lønpres og en eksplosion i ubesatte stillinger.

Sidste efterår pegede en række nøgletal i Økonometeret ellers på afmatning. Både Nykredit og Jyske Bank var dengang nervøse for, at virksomheder i stor stil sagde nej til ordrer, fordi de manglede arbejdskraft.

Økonomien er tilbage i storform, og pilen peger stadig opad.

Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit

Nogle har holdt fast på frygten. Forleden advarede Dansk Arbejdsgiverforening mod, at manglen på arbejdskraft snart har lige så store konsekvenser, som det var tilfældet i opløbet til finanskrisen.

Siden sommeren er stigningen i beskæftigelsen dog accelereret til et snit på omkring 4.000 personer om måneden igen. Samtidig falder ledigheden med kun 1.500 personer om måneden.

Det tyder ifølge Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank, på, at arbejdsmarkedet stadig udvider sig. Det vil garantere, at opsvinget kan fortsætte, mener han.

»Stort set alle tal peger den rigtige vej i øjeblikket. Især er det interessant at se, at arbejdsmarkedet ser rigtig stærkt ud, og at vi heller ikke ser tegn på, at manglen på arbejdskraft for alvor bliver mere udbredt,« siger Niels Rønholt.

BRANCHENYT
Læs også