Økonomi

Lektor: Derfor er Argentina igen på randen af bankerot

Det økonomiske kaos, der nu truer med at kaste Argentina ud i endnu en statsbankerot, skyldes i høj grad et land, der har svært ved at finde sin økonomiske og politiske identitet, vurderer en ekspert.

Den argentinske præsident har forsøgt sig med en mere liberal økonomisk politik end forgængeren Cristina Fernández de Kirchner. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko

Argentina er igen landet i alvorlige økonomiske problemer. For tredje gang siden 2011 står det tredjemest befolkningsrige land i Sydamerika på randen af et statsbankerot, og den argentinske præsident, Mauricio Macri, har taget drastiske midler i brug for at begrænse skaderne på en økonomi, der er på katastrofekurs.

Hvad er en statsbankerot?
  • Når et land opgiver at betale af på afdrag eller renter på dets lån, kaldes det en statsbankerot.
  • Det er ofte lande med en høj udlandsgæld, der går statsbankerot. Lande med en høj indlandsgæld har muligheden for at brandbeskatte borgerne, mens det ikke er muligt med lande med høj udlandsgæld, da gælden skal betales i den valuta, den er optaget i.
  • Der findes ikke nogen internationale regler for, hvad et land skal gøre, hvis det bliver ramt af en statsbankerot.
  • Et land, der ikke kan betale sine kreditorer, kan bede om et lån ved IMF, således at samfundet kan køre videre. Alternativt kan landet nægte at betale sin gæld.
Kilde: Helge Pedersen og DR.

At et land, der for 100 år siden var et af verdens rigeste, nu stirrer direkte ind i sit niende økonomiske kollaps skyldes især den omskiftelige politik, som argentinske regeringer har ført. Sådan lyder det fra ekstern lektor på CBS og ekspert i latinamerikanske forhold, Carlos Salas Lind.

»I Danmark er der generelt en politisk konsensus. Vi er for det meste enige om, at vi skal have en velfærdsstat, og vores politik er bare nuancer af denne idé. Det har man ikke i Argentina. Man har ingen konsensus, og politik er grundlæggende emotionel. Argentina sætter ikke pris på langsigtede økonomiske mål, og landet bliver udsat for alt for mange eksperimenter,« siger han.

Carlos Salas Lind fortæller, at Argentinas økonomiske ideologi længe har skiftet mellem statskapitalisme med tungt fokus på subsidier og en mere liberalkapitalistisk tankegang.

Selvom Argentina paradoksalt nok er et af Sydamerikas mest udviklede lande, gør usikkerheden om den politiske situation, at investorerne er hurtige til at trække deres penge ud af landet, når økonomien viser faretegn.

Den nuværende argentinske præsident Mauricio Macri har siden sin indsættelse i 2015 forsøgt sig med en mere liberal økonomisk politik end forgængeren Cristina Fernández de Kirchner.

Men selvom Macri kom til præsidentembedet med stor erfaring i forretningslivet, har hans præsidentperiode signaleret endnu et markant skifte i den økonomiske politik i Argentina. Det skræmmer investorerne væk, mener cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen.

»Det påvirker den økonomiske stabilitet, når der bliver ændret i den økonomiske politik. Det er sådan et miljø, hvor især udenlandske investorer vil opfatte landet som politisk ustabilt og usikkert at investere i. Dem, der vil låne landet penge, vil gøre det til en høj rente, og det kan være svært for landet at klare, hvis indtægterne svigter. Så kommer man ind i en gældsspiral,« siger han.

Den argentinske regering har den seneste tid forsøgt at lappe hullerne i den synkende økonomi. Den argentinske peso er styrtdykket i det økonomiske vejr, og det har fået Macris regering til at genindføre valutakontrol.

Dette betyder, at virksomheder nu skal have tilladelse fra centralbanken, hvis de ønsker at sælge pesos for at investere i amerikanske dollars i stedet.

Almindelige argentinere må ikke længere hæve mere end 10.000 dollars om måneden.

Macri selv er også i fare for at blive arbejdsløs. Den 27. october afholdes der nemlig præsidentvalg i Argentina - et valg, som Macri ifølge meningsmålingerne står til at tabe til den mere venstreorienterede Alberto Fernández.

Læs også