Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Pessimismen har fat i danske topchefer: Flere forventer at fyre i 2020

Fire gange så mange som for to år siden forventer at skulle fyre ansatte i løbet af året.

»Den hastige digitale udvikling betyder, at kravene til medarbejderne også ændrer sig med høj hast, og der er uden tvivl et behov for, at virksomhederne i højere grad søger at opkvalificere deres nuværende medarbejdere,« siger Mogens Nørgaard Mogensen, adm. direktør i rådgiverkæmpen PwC. Foto: Sofia Busk

Vækstudsigterne er så kornede, at andelen af danske topchefer, der forventer at fyre medarbejdere i 2020, er vokset.

Det viser en årlig undersøgelse fra revisions- og konsulenthuset PwC blandt 1600 globale topledere, herunder 74 danske. En undersøgelse, der vel at mærke er lavet, inden coronavirussen gjorde sit indtog og lukkede Danmark ned.

Ifølge den såkaldte CEO Survey 2020 forventer bare 5 pct. af de danske topledere vækst i verdensøkonomien i det kommende år. I 2018 var der til sammenligning 65 pct., der ventede vækst.

Andelen af topchefer, der forventer at fyre ansatte, er samtidig steget fra 7 til 30 pct.

»Usikkerheden om fremtiden for den globale økonomi betyder, at flere topledere også har sænket deres forventninger i forhold til omfanget af fremtidig vækst i deres egen virksomhed,« siger Mogens Nørgaard Mogensen, adm. direktør og senior partner i PwC.

»Det betyder, at vi ikke kommer til at se helt de samme vækstrater som tidligere, og det har også betydning for det antal medarbejdere, der er behov for,« siger han.

Mogens Nørgaard Mogensen præsenterede undersøgelsens resultater til en fyldt konference i sidste uge, hvor PwC samtidig spurgte de 208 tilstedeværende, hvad de mente, at den nye coronavirus vil få af effekt på omsætningen i deres virksomhed.

Her svarede 55 pct., at de forventede et tab i omsætningen. Hver femte svarede, at tabet ville blive på 5 pct. eller mere.

At pessimismen breder sig i ly af coronavirussen viser også en anden undersøgelse blandt landets små og mellemstore virksomheder (SMV’ere) fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO.

Her svarer omkring 40 pct. af 750 SMV’ere, at de forventer, at coronavirussen vil påvirke deres omsætning negativt i år.

Der er ifølge PwC’s CEO Survey stadig 4 ud af 10 danske topchefer, der forventer at skulle ansætte flere medarbejdere i de kommende år.

»Selvom de danske toplederes forventninger til væksten er faldet, så ser vi også, at et klart flertal fortsat forventer vækst i deres egen virksomhed. Så der er også behov for nye medarbejdere, og der er fortsat flere, der forventer at ansætte i det kommende år end at afskedige,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

I den forbindelse peger flere af toplederne samtidig på, at det er vanskeligt at finde de rette medarbejdere, selvom der skal ansættes færre.

74 pct. svarer, at de ser kvalificeret arbejdskraft som en trussel mod fremtidig vækst.

BRANCHENYT
Læs også