Økonomi

Her er reaktionerne på Nationalbankens dystre analyse

De tre scenarier, som Nationalbanken har opstillet for dansk økonomi, er desværre realistiske, lyder det fra Danske Bank.

Foto: Foto: Nicolai Perjesi Foto: Nicolai Perjesi

Nationalbankens syn på udviklingen i den danske økonomi er desværre ikke præget af for meget sortsyn. De tre scenarier, som Nationalbanken har opstillet for økonomien som følge af coronakrisen, er nemlig realistiske.

Sådan lyder det fra både DI og Danske Bank.

Væksten vil falde mellem 3 og 10 pct. i år, lyder det fra Nationalbanken. I DI har man på baggrund af den ventede tilbagegang hos sine medlemmer skønnet, at bruttonationalproduktet (BNP) kan falde med op til 7 pct.

»Det flugter fint med Nationalbankens skøn og understreger vigtigheden af, at vi får lagt en balanceret plan for langsomt at åbne samfundet op igen, når sundhedssystemet tillader det. DI har aldrig haft flere henvendelser fra bekymrede medlemmer, og vi er i tæt dialog med regeringen om, hvordan flest mulig danske virksomheder og arbejdspladser kommer helskindet gennem krisen,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Morten Granzau, der er underdirektør i DI.

Fra Danske Banks lyder det, at Nationalbankens analyse er i tråd med bankens syn på økonomien.

»Vores prognose om en vækst på minus 2,5 pct. i 2020 er baseret på, at samfundet relativt hurtigt åbnes op igen fra april og frem. Både herhjemme og i resten af Europa. Og også på, at krisen ikke bider sig fast hos forbrugere og virksomhederne,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Fra cheføkonomen lyder det dog samtidigt, at det sagtens kan blive værre end det.

»Ikke mindst er der meget stor usikkerhed om, hvorvidt der faktisk vil blive åbnet op, og om det bliver nødvendigt at lukke ned igen senere. Fordi nedlukningen er så massiv, betyder selv kort tids forlængelse et markant større fald i BNP,« lyder det fra Las Olsen.

Læs også
Top job