Serier

Millioner af amerikanere er blevet arbejdsløse på grund af coronakrisen

Finans fakta: Flere millioner amerikanere er blevet fyret som følge af coronakrisen. Se her, hvilke stater der er hårdest ramt.

Corona rammer verden

Coronakrisen har ramt USA hårdt og sendt millioner af amerikanere ud i arbejdsløshed.

De seneste to uger har omkring 10 mio. amerikanere meldt sig ledige, efter USA i stor stil er blevet lukket ned ligesom store dele af den øvrige verden.

Det har sendt chokbølger gennem den amerikanske økonomi.

»Det er en voldsom stigning, som på meget kort tid har bombet amerikansk økonomi adskillige år tilbage,« siger Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

Men i virkeligheden kan det reelle antal af arbejdsløse være højere, påpeger han.

»Desværre er der sandsynligvis tale om, at mange flere amerikanere end de 10 millioner er blevet fyret. Mange er ikke omfattet af dækning i forbindelse med fyring og melder sig derfor ikke arbejdsløse,« siger Søren V. Kristensen.

Deler man de officielle tal op på de enkelte forbundsstater, viser de tydeligt, at arbejdsmarkedet i nogle stater er hårdere ramt end andre.

Måler man på andelen af ledige i forhold til den samlede beskæftigelse inden coronakrisen, står det værst til i Pennsylvania.

Her er næsten 785.000 nu meldt ledige, hvilket svarer til 13 pct. af den samlede beskæftigelse i februar, hvor coronavirussen endnu ikke havde ramt USA for alvor.

Herefter følger Rhode Island med 12 pct. og Nevada med 11 pct.

Målt på antal personer er det Californien, der har den største gruppe af nytilmeldte ledige. Her har mere end 1 mio. meldt sig ledige, hvilket dog skal ses i forhold til, at næsten 18,8 mio. indbyggere i den amerikanske vestkyststat var i arbejde inden coronakrisen.

Læs også