Økonomi

Nykredit forudser kvart million job i fare på grund af coronakrisen

Artiklens øverste billede
Mange jobs vil risikere at forsvinde efter coronakrisen. Foto: Torben Åndahl

Over en kvart mio. job kan være i fare for at forsvinde i kølvandet på coronakrisen. Samlet har virksomhederne søgt lønkompensation for 7,5 pct. af de privatansatte svarende til 150.000 personer. Dertil kommer, at omkring 36.000 selvstændige og freelancere også har søgt om kompensation for deres tabte indtægter, og de cirka 46.000 flere ledige end normalt.

- Dermed tegner der sig et billede af, at coronakrisen har bragt mindst 232.000 job i fare. Til sammenligning faldt den private beskæftigelse med 202.000 personer under den finansielle krise i midten af 2000’erne, skriver Troels Kromand Danielsen, der er cheføkonom i Nykredit, i en analyse af jobsituationen.

- Ud over de 232.000 job er der et mørketal, vi endnu ikke har set. Det gælder personer, som midlertidigt er sendt hjem uden løn uden for lønkompensationsordningen, for eksempel efter aftale mellem fagforening og virksomhed, og de personer som er opsagt uden at være berettiget til dagpenge. Og endelig kommer de personer, som er opsagt, men som har længere opsigelsesvarsel og derfor ikke optræder i ledighedstallene endnu, påpeger han.

De 150.000 lønmodtagere, der er ansøgt om lønkompensation for, skal hjælpe virksomheden med at dække lønudgifter i stedet for at fyre sine ansatte. I alt har over 71.000 virksomheder søgt om regeringens hjælpepakker, viser en opgørelse fra Erhvervsministeriet.

- Lønkompensationsordningen har dermed været med til at undgå en kraftig stigning i ledigheden herhjemme. Var de 150.000 lønmodtagere og 36.000 selvstændige i stedet blevet afskediget, ville ledigheden være steget til 12 pct. af arbejdsstyrken. Det havde også været sværere at starte produktionen op igen, fordi virksomhederne ikke ville være sikre på at kunne får sine medarbejdere igen, skriver cheføkonomen.

Troels Kromand Danielsen påpeger dog, at ordningen med lønkompensation virker, da den er med til at fastholde mange job. Ansættelsesforholdet mellem ansatte og virksomhederne fastholdes, så produktion hurtigt kan startes igen. Og samtidig holdes der en hånd under de ansatte, som ellers må afskediges eller sendes hjem.

- At virksomhederne hurtigt kan åbne og være funktionsdygtige eller genstarte produktionen er med til at understøtte den genåbning, der gradvist er taget hul på herhjemme.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.