Økonomi

Verdensbanken: 60 millioner mennesker risikerer at ende i ekstrem fattigdom

Flere års fremskridt inden for fattigdomsbekæmpelse risikerer at forsvinde den kommende tid, og 60 millioner mennesker kan ende i ekstrem fattigdom, ifølge Verdensbanken.

Omtrent 734 mio. mennesker levede i 2015 i ekstrem fattigdom ifølge Verdensbanken. Foto: AP/Anupam Nath

Kampen mod fattigdom vil de kommende måneder lide et stort tilbageslag som følge af coronakrisen, og op imod 60 millioner mennesker risikerer at blive slynget ud i ekstrem fattigdom, lyder det nu fra Verdensbanken.

På globalt plan betyder det, at tre års fremskridt i kampen mod fattigdom vil være forsvundet over de seneste tre måneder, hvor virusudbruddet har ført til den største sundhedsfaglige og økonomiske krise i årtier.

»Pandemien og nedlukningen af udviklede økonomier kan skubbe så mange som 60 millioner mennesker ud i ekstrem fattigdom og fjerne en stor del af den seneste tids fremskridt inden for fattigdomsbekæmpelse,« udtaler David Malpass, der er den øverste chef i Verdensbanken.

Over de seneste måneder har Verdensbanken ydet økonomisk støtte til 100 udviklingslande, der er hjemme for 70 pct. af verdens befolkning. Til det formål har organisationen afsat 160 mia. dollars eller 1.000 mia. kr.

Lidt over en tredjedel af de lande, som har modtaget støtte, er placeret i Afrika syd for Sahara og er i risiko for at blive ramt af konflikter.

»For igen at opnå vækst, må vi sørge for en hurtig og fleksibel løsning til sundhedskrisen samt yde økonomisk og anden udvidet støtte for at beskytte de fattige, sikre den private sektor og oparbejde økonomisk styrke og genopretning,« siger David Malpass fra Verdensbanken.

Et af de lande, som står over for en stigning i antallet af ekstremt fattige, er Brasilien, hvor over 13 millioner mennesker i slutningen af 2019 blev anset for at leve i ekstrem fattigdom, ifølge Reuters.

Men også på det afrikanske kontinent er der, som nævnt, brug for store tiltag for at undgå, at corona-pandemien, slår benene helt væk under mange af landene. Tilbage i april meddelte Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF), at Afrika får brug for 114 mia. dollars, hvilket svarer til 780 mia. kr., til at bekæmpe coronavirus. I den forbindelse udtalte Cyrik Ramaphosa, Sydafrikas præsident og formand for Den Afrikanske Union:

»Pandemien har allerede haft en ødelæggende effekt på Afrika, og dens virkninger vil sprede sig, efterhånden som infektionsraten stiger. Det er et tilbageslag i forhold til de fremskridt, vi har gjort for at udrydde fattigdom, ulighed og underudvikling.«

Tidligere estimerede Verdensbanken, at 49 millioner ville blive skubbet ud i ekstrem fattigdom som konsekvens af underudviklede sundhedssystemer samt økonomiske kriser i både i- og ulande.

Verdensbanken regner desuden med, at verdensøkonomien står over for en dyb recession og står over for en negativ vækst på 5 pct. i år.

BRANCHENYT
Læs også